«Σχολική ανάπαυλα» για την αντιμετώπιση του «δύσκολου» χειμώνα στις τουριστικές επιχειρήσεις και τις τοπικές οικονομίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και την αναστροφή της αρνητικής εικόνας που διαμορφώνεται στον εσωτερικό τουρισμό, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στις πόλεις και τις ημι-ορεινές και ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφού η κρίση που έχει περιορίσει την αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση τόσο των αποδράσεων, όσο και των επαγγελματικών ταξιδιών.

Η πρόταση της ΠΟΞ αφορά στη δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας», διάρκειας μιας εβδομάδας την Καθαρά Δευτέρα, με το κλείσιμο των σχολείων τις τέσσερις ημέρες μετά την αργία. Παρόμοια ενέργεια εφαρμόζεται στο εξωτερικό με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως η «εβδομάδα σκι» σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα. Όπως σημειώνεται, εάν η πρωτοβουλία συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ελκυστική τιμολογιακή πολιτική από τις ξενοδοχειακές ενώσεις (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά), θα είχε θετικό αντίκτυπο στην τόνωση του χειμερινού τουρισμού στη χώρα. Για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών προτείνονται εναλλακτικές, με μείωση των σχολικών περιπάτων (πέντε στο διδακτικό έτος).

Παράλληλα, επισημαίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της ημερήσιας σχολικής εκδρομής, ημέρα Παρασκευή, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, αλλά και ενημέρωσης των μαθητών από εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου για την πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής.

Βάσει της πρόσφατης μελέτης που παρουσίασε η εταιρία McKinsey, το 60% της τουριστικής κίνησης στη χώρα προέρχεται από πελάτες του εξωτερικού, ενώ το 40% από τον εσωτερικό τουρισμό. Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε εφέτος κατά 20%, ενώ είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά πτώσης των μεγεθών του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΞ τη φετινή χρονιά η αύξηση από τον εισερχόμενο τουρισμό θα ανέλθει περίπου στο 10% σε αφίξεις και έσοδα, υπολογίζοντας ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά τρία δις ευρώ. Αντίθετα με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2011 οι αφίξεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 430.000 επιβάτες, ενώ τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο διακινήθηκαν από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου 300.000 λιγότεροι επιβάτες, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά διαστήματα.