Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην προτεινόμενη δεύτερη φάση της προσπάθειας διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.
«Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα πρέπει να δούμε αν τα νεότερα οικονομικά στοιχεία απαιτούν αναθεώρηση της απόφασης εκείνης. Αν χρειαστεί θα γίνει ένας αναπροσδιορισμός», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή της με τον Μπαρόζο.
Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πάντως, ότι ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών και από το συνολικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ».
Την 21η Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ζητηθεί εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών για το «κούρεμα» κατά 21% του ελληνικού χρέους. Η απόφαση για επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής – αν και κατά πόσον πρέπει να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό – θα ληφθεί έπειτα από την ανακοίνωση της επόμενης έκθεσης της τρόικας και με βάση αυτή, ξεκαθάρισε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος είπε επίσης ότι η χώρα της είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κίνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς την κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε περίπτωση που αυτή κριθεί αναγκαία. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς την ευρωζώνη να ζητήσει συμβουλές από μια ανεξάρτητη αρχή ώστε να καταλήξει σε ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κριθεί αν η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του είναι αναγκαία ή όχι.
«Ο χρόνος τρέχει και η απόφαση αν η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία πρέπει να ληφθεί το συντομότερο», τόνισε μάλιστα η γερμανίδα ηγέτις. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γίνει, αν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι διεργασίες για την αναθεώρηση του PSI

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν είπε την Τετάρτη ότι είναι πρόωρο να πούμε αν χρειάζεται να τροποποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ωστόσο, για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή.

«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών, θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε το μέγεθος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Είναι ωστόσο ακόμα νωρίς για πούμε αν χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή τους, συμπλήρωσε.

«Είναι μέρος των ερωτημάτων που έχουν απευθύνει οι υπουργοί Οικονομικών στους εμπειρογνώμονες ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να ρωτήσουν την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε.

Η Ευρωζώνη εξετάζει αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και συγκεκριμένα είτε ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες ή μία ενδεχόμενη μείωση στο επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η ανταλλαγή με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (από τα 30 έτη) και χαμηλότερα επιτόκια απ’ ότι συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς οι περισσότεροι ιδιώτες ομολογιούχοι επιλέγουν την ακριβότερη από τις τέσσερις λύσεις και συγκεκριμένα την ανταλλαγή ομολόγων υπέρ το άρτιο με νέα 30ετούς διάρκειας, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,5%.

«Παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία προσανατολίζονται στην πρώτη επιλογή που είναι ξεκάθαρα η ακριβότερη και για αυτό πρέπει να υπολογίσουμε εκ νέου πόσο θα κοστίσει και πώς θα χειριστούμε το θέμα», δήλωσε την Τρίτη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ από το Λουξεμβούργο.

Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως ενδεχόμενο haircut στο επιτόκιο που προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση του PSI.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη ότι το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης μείωση του ελληνικού χρέους.

Το βάρος που επωμίζεται ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) είναι πολύ μικρό, δήλωσε την Τετάρτη η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρωζώνη γενικά έχει μάλλον συνειδητοποιήσει ότι η συμφωνία είναι πολύ ευνοϊκή και το βάρος που αναλαμβάνουν οι επενδυτές πολύ μικρό», είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, είπε ότι οι επενδυτές ίσως αναλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο μέρος στο κόστος στήριξης της Ελλάδας, καθώς οι συνθήκες της αγοράς επιδεινώνονται, ακόμα και χωρίς να αλλάξουν οι όροι της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.

«Η συμβολή των ιδιωτών πιστωτών είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα, δεδομένου ότι τα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ υψηλότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο κ. Νταλάρα είπε ακόμα ότι οι αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς σημαίνουν ότι ο ομολογιούχοι θα επωμιστούν μεγαλύτερο κόστος, χωρίς όμως να δίνει μία νέα εκτίμηση για το ύψος των ζημιών.