Σε άρθρο με τίτλο «Όπως σε μία άσχημη κινηματογραφική ταινία», οι «FΤ Deutschland» ασκούν αμείλικτη κριτική στα έργα και τις ημέρες της καγκελαρίου στην Ευρώπη

Ο αρθρογράφος εκφράζει εξαιρετικά απαισιόδοξες απόψεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Υποστηρίζει ότι η αναβλητική πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν δρόμο, από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Ταυτόχρονα θεωρεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη το πιο πιθανό σενάριο. Η συζήτηση για «συντεταγμένη χρεοκοπία» συνιστά ένα παράδοξο, όχι λόγων των συνεπειών της για τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες, αλλά λόγω των παράπλευρων επιπτώσεων που θα έχει.

Το πρόβλημα όμως της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία, που μόνο με την έκδοση ευρω-ομολόγου θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Οι συνέπειες σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης χρέους θα είναι ολέθριες για τη γερμανική οικονομία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση και την υψηλή ανεργία. Ο αρθρογράφος ασκεί έντονη κριτική στην άρνηση της Μέρκελ να δεχθεί τα ευρω-ομόλογα, και θεωρεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται σε Ελλάδα και Ιταλία εντείνει αντί να αντιμετωπίζει την κρίση.

Αυτό που σε τελική ανάλυση ενδιαφέρει τη Μέρκελ – συνεχίζει το άρθρο – είναι να διατηρήσει την εξουσία. Γι’ αυτό και η γερμανική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιορίζεται στον καθορισμό του τι δεν πρέπει να γίνει. Απουσιάζει ένας στόχος, στον οποίο θα προσαρμοστεί όλη η στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. Η καλύτερη λύση για τη Γερμανία θα ήταν η αλλαγή της πολιτικής μέσω ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, πιθανότατα μεταξύ CDU (Χριστιανοδημοκράτες) και SPD (Σοσιαλδημοκράτες). Ακόμα και έτσι, όμως, το ερώτημα δεν είναι το αν μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη, αλλά το πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος της καταστροφής.