Καταρχήν συμφωνία υπήρξε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν στο «Βήμα» ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της άλλης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή.

Ολα δείχνουν ότι αναθεωρείται στο σύνολό του το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ανακατανομή της χρονικής σειράς εφαρμογής των μέτρων. Κάποια μέτρα έρχονται μπροστά και άλλα πάνε πιο πίσω. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters δεν θα αλλάξουν οι βασικοί στόχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα νέα μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ για κάποιες ηλικιακές κατηγορίες (πιθανόν για τα άτομα άνω των 30 ετών). Δεδομένη πρέπει να θεωρείται επίσης η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.


Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ και μισή ώρα μετά εξεδόθη η εξής ανακοίνωση από το υπουργείο η οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές πληροφορίες του Βήματος:

«Συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρει ότι ναι μεν υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος αλλά ότι η συζήτηση για πολιτικές (δηλαδή τα μέτρα) θα συνεχιστεί.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν έχει ως εξής: «Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί των αποστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είχαν τηλεδιάσκεψη με τον έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου του. Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος και οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Η πλήρης αποστολή αναμένεται τώρα ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την επανέναρξη της αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει και συζητήσεις για πολιτικές».

Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι «η εξέλιξη της Τρίτης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ανοίγει το δρόμο για να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ που απαιτούνται για την υλοποίση της συμφωνία της 21ης Ιουλίου».

Ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα.

Μαζί του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων κ. Γ. Ζανιάς.

Πηγές και από τις δύο πλευρές -τρόικα και υπουργείο Οικονομικών- σημείωναν από το βράδυ της Δευτέρας, πολύ διστακτικά, ότι «πάμε προς συμφωνία την Τρίτη το βράδυ».

Τα τεχνικά στελέχη της τρόικας βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνέλεξαν τα στοιχεία για τα μέτρα που συζητούνται ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφορούν τόσο το κλείσιμο του 2011 όσο και στον Προϋπολογισμό του 2012. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί.

Το ερώτημα του πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα παραμένει ανοιχτό. Ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή προβλέπει την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής νωρίς το πρωί της Τετάρτης και την ανακοίνωση των μέτρων αμέσως μετά.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε από τις 9.00 το πρωί της Τρίτης συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Στις 16.00 μίλησε στηνΔιαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις που αφορούν στην ΕΛΣΤΑΤ.