«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – που μετατέθηκε χρονιά για τις 19:00, χωρίς να διευκρινιστούν οι λόγοι – μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, από τη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin στην Πολωνία προκύπτει ότι οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών για το νέο θεσμικό πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβίου.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν έχει προγραμματισθεί να μιλήσει τη Δευτέρα σε συνέδριο του Economist στο Καβούρι.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα συζητηθεί με την τρόικα καθορίστηκε το απόγευμα της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης, διαμορφώθηκε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας με στόχο, όπως είπε, «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες «αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.