Ο χρόνος κυλά επικίνδυνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας το απόγευμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) καλωσόρισε τη σημερινή συντονισμένη παρέμβαση της ΕΚΤ, της Fed και άλλων τριών μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών για την τόνωση της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις αγορές εν γένει, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση».
Η Λαγκάρντ παρατήρησε ότι οι πολιτικοί ηγέτες απέτυχαν να να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές – και προφανώς στους αποτυχόντες περιλαμβάνει και την ίδια, αφού έως πριν από μόλις 71 ημέρες (ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ στις 5 Ιουλίου) ήταν πολιτικός και μάλιστα επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της δεύτερης οικονομίας της Ευρώπης και μιας εκ των κορυφαίων στον κόσμο τόσο σε ΑΕΠ όσο και σε διεθνή επιρροή.
«Ακριβώς τρία χρόνια έπειτα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το οικονομικό τοπίο μοιάζει ταραγμένο και ασταθές, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι μιας νέας ύφεσης αυξάνονται», σημειώνει άλλωστε η Λαγκάρντ σε προσχέδιο ομιλίας που θα εκφωνήσει το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα «Παγκόσμιας οικονομικές προκλήσεις και λύσεις», που διοργανώνεται στο Κέντρο Γούντροου Ουίλσον στην Ουάσιγκτον.
Η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι «οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν συσσωρεύσει υπερβολικά χρέη. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι τράπεζές τους, στις ΗΠΑ μάλιστα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων».
Επισημαίνει επίσης ότι «η αβεβαιότητα επιδεινώνει τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο που επιτείνεται από την αναποφασιστικότητα των πολιτικών». Γι’ αυτό και προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε «μια αξιόπιστη δημοσιονομική σύγκλιση, ώστε να ανακόψουν το αυξανόμενο γι’ αυτές κόστος δανεισμού». Οσο για τις τράπεζες της περιοχής, «πρέπει να πείσουν τις αγορές ότι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα».