Εξωφρενικούς χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τους συντελεστές που εμπεριέχονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ακινήτων.

Σε ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει πως η απόφαση για το τέλος ακινήτων που ανακοινώθηκε χθες, με τους εξωφρενικούς ανά τ.μ. συντελεστές των 3-20 ευρώ ανά τ.μ. δεν ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς «έχουν προ πολλού χάσει τον ύπνο τους», εν αναμονή και των επερχόμενων λογαριασμών του ΦΑΠ 2009-2011.

Oπως αναφέρει η Ομοσπονδία, για τη διαμόρφωση του νέου τέλους δεν υπάρχει αφορολόγητο, δεν υπάρχει κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο. Ως ενδεικτικό αναφέρει το γεγονός ότι ακόμη και για τους άνεργους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους χρωστούν τα σπίτια τους στις τράπεζες, προβλέπονται εκπτώσεις και όχι πλήρης απαλλαγή!

«Ακόμη και ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας εφαρμόζεται αντίστροφα, ως αυξητικός συντελεστής νεότητας έτσι ώστε να επιβαρύνονται όσοι κατέχουν νεώτερα κτίρια και όχι να ελαφρύνονται εκείνοι που διαθέτουν τα παλαιότερα», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως τα χρήματα που ζητεί το κράτος δεν υπάρχουν στις τσέπες των ιδιοκτητών, από τις οποίες θα πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες ο ΕΤΑΚ 2009 με την έκτακτη εισφορά, ο ΦΑΠ 2010 και 2011 με μειωμένο αφορολόγητο και αυξημένους συντελεστές, οι διάφορες έκτακτες εισφορές στο εισόδημα και οι αμοιβές και τα τυχόν πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους και τυχόν αυθαίρετα.

«Το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε περισσότερο να επικεντρωθεί στο πώς θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες παρά το πώς θα κόψει το ρεύμα στους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτητών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καταβολή του νέου τέλους», τονίζεται στην ανακοίνωση.