Την πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω απευθείας αγορών κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών αλλά και της αγοράς ευρωομολόγων (όταν και εφόσον αυτά εκδοθούν) εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ Νοβόστι ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Πούτιν υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να επενδύσει μέρος των αποθεματικών σε ενιαία ευρωπαϊκά ομόλογα» προσθέτοντας ότι προτίθεται «σε κάθε περίπτωση να συνεργαστεί και με μεμονωμένες χώρες».
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια άμεση αντίδραση της Ρωσίας στην έκκληση της Βραζιλίας να συνδράμουν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες την ευρωζώνη ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα χρέους που αυξάνουν το κόστος δανεισμού στις διεθνείς χρηματαγορές.

Νωρίτερα σήμερα, ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα δήλωσε ότι η ιδέα της συντονισμένης διεθνούς στήριξης προς την Ευρώπη θα τεθεί επί τάπητος από τους ηγέτες του λεγόμενου BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) σε συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον ενόψει εκδήλωσης που διοργανώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 24 Σεπτεμβρίου καλώντας τις ίδιες χώρες να «βάλουν πλάτη» για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξέι Κούντριν φέρεται ως ο πιθανότερος εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή του νυν πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον ο τελευταίος μεταπηδήσει στην προεδρία της χώρας τον Μάρτιο του 2012. Ο Κούντριν πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις για παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας με τη μορφή δανείου με καμία από τις χώρες της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Κύπρου, στην οποία αναμένεται να χορηγηθούν άμεσα 2 – 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,5 %.
«Είπαμε ότι αν υπάρξει ουσιαστική διεύρυνση του μηχανισμού του σταθεροποιητικού ταμείου της Ευρωζώνης, μέσω της έκδοσης ομολογιών, ευρωομολόγου, εμείς θα συμμετάσχουμε ευχαρίστως σ’ αυτό το ταμείο» είπε ο ίδιος