από metereologos.gr
Κυριακή 22 Απριλίου 2018
 

Πώς θα εφαρμοστεί το εργόσημο από ΙΚΑ και ΟΓΑ

Ξεκίνησε η χορήγησή του από τα ΕΛΤΑ, ενώ εντός του μήνα θα διατίθεται και από τις τράπεζες
Πώς θα εφαρμοστεί το εργόσημο από ΙΚΑ και ΟΓΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο τρόπος εφαρμογής του «εργόσημου» με το οποίο θα ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι κατ’ οίκον και οι απασχολούμενοι σε αγροτικές εργασίας, καθορίζονται σε δύο εγκυκλίους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Από την Δευτέρα ξεκίνησε η χορήγηση του εργόσημου από τα ΕΛΤΑ, ενώ εντός του μήνα θα διατίθεται και από τις τράπεζες. 

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, o εργοδότης θα δίνει ως αμοιβή για την παρεχόμενη εργασία στον εργαζόμενο το εργόσημο, αφού συμπληρώσει επί του αντιτύπου του τα στοιχεία του εργαζόμενου και την ημερομηνία πληρωμής. Ο εργαζόμενος θα απευθύνεται για την εξαργύρωση στον πιστωτικό φορέα έκδοσης του εργόσημου ή σε άλλο πιστωτικό φορέα που έχει τη δυνατότητα εξαργύρωσης αυτού με τον ΑΜΚΑ. Ο φορέας εξαργύρωσης καταβάλλει στον εργαζόμενο το καθαρό πληρωτέο ποσό, παρακρατώντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πιστώνονται στο λογαριασμό του αρμοδίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Στο τέλος κάθε έτους ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο. Οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου.

Στο ΙΚΑ οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου υπολογίζονται σε ποσοστό 20% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργόσημου. Στον ΟΓΑ οι παρακρατούμενες εισφορές έχουν οριστεί σε ποσοστό 10% επί του ποσού του εργοσήμου.

Αναλυτικά στις εγκυκλίους των ταμείων προβλέπονται τα εξής:

1. ΟΓΑ. Το εργόσημο εφαρμόζεται στους εργάτες γης (ημεδαπούς, αλλοδαπούς), που απασχολούνται σε γεωργικές/ κτηνοτροφικές επιχειρήσεις - εκμεταλλεύσεις (ατομικές ή με μορφή Ο.Ε. - Ε.Ε.) και οι οποίοι ασφαλίζονται ως αυτοτελώς απασχολούμενοι. Στο εξής, η ασφάλιση των προσώπων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά - και υποχρεωτικά -βάσει των διατάξεων περί εργοσήμου.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Για την έκδοση - αγορά του εργοσήμου είναι απαραίτητη η δήλωση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του εργοδότη.

-Για την εξαργύρωση του εργοσήμου ο εργαζόμενος απευθύνεται στον πιστωτικό φορέα που εξέδωσε το εργόσημο έχοντας απαραιτήτως μαζί του: το έντυπο του εργοσήμου, την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης και τη βεβαίωση απόδοσης του ΑΜΚΑ του (ή την κάρτα του ΑΜΚΑ του).

-Ο εργοδότης κατά την αγορά εργοσήμου για εργάτη γης, πρέπει να δηλώνει ότι το εργόσημο εκδίδεται για λογαριασμό του ΟΓΑ (για απασχόληση εργάτη γης).

-Κάθε εργόσημο ισχύει για τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του.

-Η εξαργύρωση του εργοσήμου από τον εργαζόμενο πρέπει να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις και, εφόσον αυτό είναι εφικτό, εντός του μήνα της απασχόλησης.

- Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν θα χρησιμοποιήσει το εργόσημο, έχει τη δυνατότητα να το ακυρώσει εντός τριών μηνών από την έκδοσή του.

Σημειώνεται πως η μη πληρωμή με εργόσημο συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με το 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το οποίο επιβάλλεται από τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. ΙΚΑ. Στη νέα διαδικασία ενδεικτικά υπάγονται: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, οι αισθητικές φροντίδες (π.χ. κομμωτική, περιποίηση προσώπου) κ.α.

Η εφαρμογή του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 του μήνα, ωστόσο διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες:

-Για τους  κατ´ οίκον απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που ήδη ασφαλίζονται σε αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.2639/98 οι νέες ρυθμίσεις θα αρχίσουν από 1η Ιανουαρίου 2012

-Για τους κατ´ οίκον απασχολούμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες, οι οποίοι ασφαλίζονται με βάση δελτίο παροχής υπηρεσιών οι νέες ρυθμίσεις θα αρχίσουν από 1η Νοεμβρίου.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ΕΛΤΑ τη Δευτέρα η πρεμιέρα για το εργόσημο 
Στις 12 Σεπτεμβρίου το εργόσημο από ΕΛΤΑ και Τράπεζες 
Εργόσημο και κάρτα εργασίας ενεργοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα 
Από τις 20 Αυγούστου έρχεται το εργόσημο 
Υπουργείο ΕργασίαςΚαταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με το εργόσημο και την κάρτα εργασίας 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-