Εκκληση σε όλες τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και βεβαίως η πατρίδα του η Βραζιλία, απηύθυνε σήμερα ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα προκειμένου να «βάλουν πλάτη» για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Ο Μαντέγκα είπε ότι η ιδέα της συντονισμένης διεθνούς στήριξης προς την Ευρώπη θα τεθεί επί τάπητος από τους ηγέτες του λεγόμενου BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) σε συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον ενόψει εκδήλωσης που διοργανώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να βγει από αυτή την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει»
, δήλωσε χθες στη Μπραζίλια ο Μαντέγκα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως αναφέρει η «Wall Street Journal», οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές να εξισορροπήσουν από τη νέα αναταραχή που έχει δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο εξ αιτίας της κρίσης χρέους όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, και των τεκτονικών συνεπειών που έχει η κρίση αυτή στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.


«Με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία να βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες οδηγούν τώρα την παγκόσμια οικονομία και τροφοδοτούν την ανάπτυξη»
, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Για να καταδείξει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας έχουν φθάσει ήδη στα 3,2 τρισ. δολάρια και εκτιμάται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1,7 δισ. δολαρίων ημερησίως.

Ακόμη και η Βραζιλία, η οποία επί δεκαετίες εσύρετο από κρίση σε κρίση, έχει συγκεντρώσει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 350 δισ. δολαρίων.

«Η χώρα έχει ισχυροποιηθεί πάρα πολύ οικονομικά και πάντως τόσο που να μπορεί να βοηθήσει την πρώην μητρόπολή της, την Πορτογαλία», σημειώνει η «Wall Street Journal».