Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου που έχει οδηγήσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση και ενώ όλοι περίμεναν να φανούν τουλάχιστον τα πρώτα αποτελέσματα στη μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση πέτυχε εφέτος το ακατόρθωτο: να περιορίσει τις συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου μόλις κατά 465 εκατ. ευρώ ή 3,5% και να επιστρέψει μέσω του μέτρου των αποδείξεων στους φορολογουμένους 1,2 δισ. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει στην ανατροπή όλων των προβλέψεων του μνημονίου καθώς πλέον αποκαλύφθηκε ότι, παρά τις μεγάλες περικοπές μισθών και επιδομάτων που έγιναν στο Δημόσιο, υπάρχουν «μαύρες τρύπες». Κάποιοι αντικατέστησαν τις περικοπές με έξοδα κίνησης ή οδοιπορικά, ενώ η τρόικα υποψιάζεται ότι έγιναν προσλήψεις στη θέση όσων συνταξιοδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα το κονδύλι μισθών και συντάξεων που είναι το μεγαλύτερο στον προϋπολογισμό (25 δισ. ευρώ τον χρόνο) να μην υποχωρεί. Στον χώρο της Υγείας η δαπάνη μισθοδοσίας περιορίστηκε μόνο κατά 65 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίστηκαν οι προσλήψεις επίκουρων καθηγητών.

Το υπουργείο Οικονομικών δικαιολογεί την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι ανέλαβε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις περιφέρειες και στους ΟΤΑ κατά το πρώτο εξάμηνο καθώς κόπηκαν οι επιχορηγήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για τους ελεγκτές, αφού και οι ΟΤΑ είναι Δημόσιο και μάλιστα τα οικονομικά τους βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Αντιθέτως, αποτελέσματα υπήρξαν μόνο στις ΔΕΚΟ, όπου σε σύνολο μισθοδοσίας 600 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο για 30.000 εργαζομένους κόπηκαν 195 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 29%.

Γι΄ αυτόν τον λόγο η τρόικα αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν εφέτος (τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις) και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει χωρίς άλλη αναβολή στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και του μέτρου της «εργασιακής εφεδρείας» στο Δημόσιο που θα οδηγήσουν σε περικοπές πάνω από ένα δισ. ευρώ το 2012. Για εφέτος η κυβέρνηση προβλέπει ότι η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί- εν τέλεικατά 7% μετά την περικοπή του επιδόματος παραγωγικότητας και το πάγωμα των ωριμάνσεων.

Ζητούν μέτρα «εδώ και τώρα»

Τα στοιχεία του ελέγχου του Αυγούστου (το monitoring των τεχνοκρατών) που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι αποκαλυπτικά. Οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και προβλέψεων, τις οποίες καλείται να καλύψει η κυβέρνηση με «άμεσα μέτρα», είναι 1,011 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2011 και 2,555 δισ. ευρώ το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα και νομοθετήθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η κυβέρνηση δείχνει σιγουριά μόνο για τα εισπρακτικά μέτρα του 2011 και του 2012. Δηλαδή, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αποδώσει 629 εκατ. ευρώ εφέτος, και για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που επιβλήθηκε μέσω της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στα σκάφη αναψυχής, στις πισίνες και μέσω της εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα φορολογικά αυτά μέτρα, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 21% στο 23%, προβλέπεται ότι θα αποδώσουν εφέτος 2,037 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ το 2012.

Ωστόσο η κυβέρνηση έπεσε έξω στους βασικούς στόχους περιορισμού των δαπανών: από τη μισθοδοσία και τις συντάξεις, που προβλεπόταν να μειωθούν κατά 770 εκατ. ευρώ, από τις περικοπές δαπανών και επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού, οι οποίες προβλεπόταν να μειωθούν κατά 730 εκατ. ευρώ, και από τις δαπάνες των Ταμείων για φάρμακα, που προβλεπόταν να μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της «αστοχίας» της οικονομικής πολιτικής είναι ότι από την κατάργηση 25 φορέων του Δημοσίου και από τη συγχώνευση 40 μικρών οργανισμών η εξοικονόμηση που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν μόλις 13 εκατ. ευρώ (!) από την εφαρμογή του μνημονίου ως σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Κλείστε φορείς, κόψτε τους μισθούς»

Η τρόικα απαιτεί πλέον οι καταργήσεις φορέων και η αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών να συνδυαστούν με απολύσεις προσωπικού και να προχωρήσουν σε τέτοιο βάθος ώστε να εξοικονομηθούν το 2012 τουλάχιστον 414 εκατ. ευρώ.

Προς τούτο ο κ. Βενιζέλος με επιστολή του προς όλους τους υπουργούς (εστάλη την περασμένη Δευτέρα) ζητεί να τον ενημερώσουν ως τις 12 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ως αύριο, για «το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σε σχέση με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του κάθε υπουργείου».Μάλιστα επισημαίνει ότι«το κόστος μισθοδοσίας για πολλούς από τους 100 και πλέον φορείς του Δημοσίουυπερβαίνει τα διεθνώς αποδεκτά όρια κατά 30%60%».

Η επιστολή συνοδεύεται από πίνακα με τις δαπάνες μισθοδοσίας και τον αριθμό προσωπικού στον κάθε οργανισμό ξεχωριστά. Από τα στοιχεία αποκαλύπτεται ότι σε τουλάχιστον 10 δημόσιους φορείς τα έσοδα είναι μικρότερα από τους μισθούς που καταβάλλονται στις διοικήσεις και στο προσωπικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ