Την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Γιούργκεν Σταρκ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Τη θέση του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, πρόκειται να αναλάβει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν.

Ο Σταρκ, ανέφερε η ανακοίνωση, παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, την στιγμή όμως που ήταν γνωστή η έντονη εναντίωσή του στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Νωρίτερα, πηγές είχαν αναφέρει σε διαφορετικά πρακτορεία πως ο Σταρκ επρόκειτο να παραιτηθεί εξαιτίας της «ρήξης» του με τα υπόλοιπα στελέχη για το ζήτημα.

Ο Σταρκ συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, ήδη από την έναρξή του το Μάιο. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση Γερμανού αξιωματούχου από την ΕΚΤ φέτος, έπειτα από την αποχώρηση του Άξελ Βέμπερ.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα δουν αρχικά την αποχώρηση του Σταρκ ως πλήγμα στην ισχύ της ΕΚΤ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό εξαμήνου ενώ ενισχύθηκε η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών..

Ο κ. Σταρκ, 63 ετών, ήταν ένα από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και η οκταετής θητεία του έληγε κανονικά σε τρία χρόνια. Είναι ο δεύτερος Γερμανός, μετά τον πρώην πρόεδρο της Bundesbank Αξελ Βέμπερ, που παραιτείται φέτος από την ΕΚΤ.

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

Οι φήμες που προηγήθηκαν και η παραίτηση Σταρκ οδήγησαν τις διεθνείς αγορές σε μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα:

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,81%

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινείται πτωτικά κατά 3,14%

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση 3,00%