Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την 66η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία θα απευθύνει ομιλία στις 23 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να φθάσει στην Νέα Υόρκη το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι μουν. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Επίσης, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου, έχει προσκληθεί σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, που διοργανώνει το Foreign Policy Association. Όπως και πέρσι, θα έχει την ευκαιρία να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής, έχουν διευθετηθεί συναντήσεις του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και με τις ηγεσίες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί προς τιμή του δεξίωση στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, όπου θα παραστούν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των τεχνών.

Στο μεταξύ, σειρά επαφών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει με αρκετούς ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και στις καθιερωμένες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Για άλλες συναντήσεις και συμμετοχές σε συνόδους κορυφής που θα αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς τους θα βρίσκονται στις ΗΠΑ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, τονίζει η Κρ. Λαγκάρντ

Την εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να λάβουν μέτρα στήριξης της ανάκαμψης.

Σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν την κρίση κρατικού χρέους» και προσέθεσε ότι «οι χώρες πρέπει να δράσουν με θάρρος τώρα, για να οδηγήσουν τις οικονομίες τους μέσα από αυτή την επικίνδυνη νέα φάση της ανάκαμψης».

Όπως είπε, «οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών μέτρων».

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «τα περιθώρια δράσης είναι σημαντικά μικρότερα» σε σχέση με τις αρχές της κρίσης.

Η συνταγή που προτείνει η κ. Λαγκάρντ είναι να διατηρηθεί πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίες, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες να διατηρούν σε χαμηλά επίεδα τα επιτόκια τους, όπως συμβαίνει ήδη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά όχι -ακόμα- στην Ευρωζώνη.

Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες που
δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές, ενώ για τις χώρες που πιέζονται από τις αγορές είπε ότι είναι επείγουσα η δημοσιονομική προσαρμογή τους.

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους μίας περαιτέρω εξασθένησης των οικονομιών ή ακόμη και μίας εξουθενωτικής κρίσης ρευστότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έγινε, ενώ εντείνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι δεν θα λάβουν πίσω τα κεφάλαιά τους.

Συγκεκριμένα, το spread μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού για τρεις μήνες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμούς μίας ημέρας αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης (0,78%).