Ολο και πιό βαθειά στο τέλμα της ύφεσης παρασύρεται η ελληνική οικονομία. Τα επίσημα «διορθωμένα», πλέον, στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που εγκρίθηκαν από την τρόικα και ανακοινώθηνα σήμετα αποκαλύπτουν ότι η πραγματική οικονομία συρρικνώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 11,8%.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν προβλέπεται να διαμορφωθεί σε τρέχουσες τιμές στα 220 δισ. ευρώ ενώ σε σταθερές τιμές προβλέπεται ότι θα περιοριστεί κάτω από 170 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα της δραματικής αυτής πτώσης που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2008 όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% για να υποχωρήσει 7,3% την περασμένη Ανοιξη (το δεύτερο τρίμηνο) είναι πασιφανή στην αγορά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Το πρωί ανακοινώθηκε ότι η ανεργία βρισκόταν στο 16% τον Ιούνιο, μήνα που θεωρητικά όλες οι μηχανές της οικονομίας δουλεύουν στο φούλ καθώς ξεκινούσε η εφετεινή επιτυχημένη σε αριθμούς τουριστικής περίοδος, ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία των εμπόρων ανακοίνωσε ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα έβαλε λουκέτο.
Προφανές είναι ακόμη ότι η Ελλάδα απομακρύνεται κάθε τρίμηνο και περισσότερο από το μέσο ευρωπαικό όρο παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης έχει επιβραδυνθεί.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τρία σχεδόν χρόνια (για την ακρίβεια τα 11 τελευταία τρίμηνα) που η χώρα μας βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, οι εξελίξεις γκρέμισαν κάθε κυβερνητική πρόβλεψη και κάθε στόχο που έθεσε ακόμη και η τρόικα, για την πορεία της οικονομίας.
Η υψηλή ανεργία, η συρρίκνωση της κατανάλωσης και η κατάρευση των επενδύσεων είναι οι λόγοι της βαθύτερης κρίσης που περνά η χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.