Η προθυμία συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν «περπατά» και ως εκ τούτου πρέπει να εξεταστούν άλλοι μηχανισμοί προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Πιερ-Κάρλο Παντοάν.

«Από τη μία πλευρά το PSI (η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) δεν είναι ελκυστική και από την άλλη διαπιστώνουμε ότι κοστίζει πολύ στην Ελλάδα. Και όταν το κόστος αυξάνεται τόσο πολύ, τότε η συμμετοχή χάνει σε αξιοπιστία»
, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires ο Παντοάν.
Ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι προθυμία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που σχεδιάστηκε στις 21 Ιουλίου εκδήλωσαν κάτοχοι μόνο το 75% των ομολογιούχων του 90%, που προβλέπεται.
Ο Παντοάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ελληνικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που συμφώνησε με την τρόικα, ωστόσο θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου.
Αναφερόμενος στην απόφαση της 21ης Ιουλίου που αφορά τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ο Παντοάν είπε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τονώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.

Τέλος, ο Παντοάν είπε ότι το ευρώ παραμένει ένα ελκυστικό νόμισμα, όπως έδειξε άλλωστε η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να θέσει πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με αυτό, συνδέοντας δηλαδή κατά κάποιον τρόπο το ελβετικό φράγκο με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. .