Η απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ολι Ρεν.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως τα μέτρα που πρέπει για να εισπράξει την έκτη δόση και επιβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν οι επαφές της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.

«Εχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να διασφαλίσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου. Πιστεύω ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει θα γίνει εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά ο φινλανδός επίτροπος μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Είπε ότι η χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και η αστάθεια των αγορών απειλεί την πραγματική οικονομία και απηύθυνε έκκληση για την «ταχεία εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο οιονεί «υπουργός Οικονομικών» της ΕΕ καλωσόρισε τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι και η ισπανική κυβέρνηση προχωρεί σε «πολύ αποφασιστικές δράσεις» σε ό,τι αφορά την περικοπή των δαπανών που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Τέλος, ο Ολι Ρεν δήλωσε και πάλι οπαδός της έκδοσης ευρωομολόγων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή προϋποθέτει «την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ευρωζώνης».