Η Ελλάδα δεν ανήκει τελευταία στα φαβορί της Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την υψηλή «απαρέσκειά» της εναντίον της τρέχουσας πολιτικής της Αθήνας κατά τη σημερινή συζήτηση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας και την επέκταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού μηχανισμού σταθερότητας EFSF στο Ράιχστακ, τη γερμανική Βουλή.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα» είπε υπαινισσόμενη την πρόσφατη αποχώρηση των ελεγκτών της τρόικας από την Αθήνα. «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις με διαφανή τρόπο».

Παράλληλα επέρριψε στην ελληνική κυβέρνηση την ευθύνη για την έλλειψη ανάπτυξης. «Φυσικά και πρέπει η Ελλάδα να κάνει επενδύσεις» πρόσθεσε. «Χρήματα υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων που της ανήκουν από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία δομών με τις οποίες τροφοδοτείται η ανάπτυξη και οι οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς σε αυτή τη χώρα».

Στον «ίσως σημαντικότερο λόγο της πολιτικής της καριέρας», όπως έγραψε εφημερίδα, η κ.Μέρκελ έδωσε έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. «Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη» είπε. Αυτό επιβάλει ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Καθίσταται απόλυτα σαφές, ότι τα προβλήματα μιας χώρας, ακόμα και αν πρόκειται για την Ελλάδα με το 2% του ΑΕΠ του συνόλου της ευρωζώνης, μπορούν να θέσουν υπό κίνδυνο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα» είπε.

Το συμπέρασμά της: «Στην ισχύουσα συνθήκη της Λισσαβόνας δεν υπάρχει κανένας υποχρεωτικός μηχανισμός για την τήρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης για εκείνους που δεν μπορούν, ή δεν θέλουν να το τηρήσουν. Γι αυτό και πρέπει να κάνουμε σκέψεις για την μετεξέλιξη της Ευρώπης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, σωστότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με μέλλον, μια ισχυρή Ευρώπη. Και σε αυτό δεν πρέπει να έχουμε ταμπού σχετικά με τις αλλαγές των συνθηκών προκειμένου να πετύχουμε μεγαλύτερο βαθμό δέσμευσης από τα κράτη-μέλη».

Οι επικρίσεις κατά της Αθήνας συνεχίστηκαν και από άλλους ομιλητές της συμπολίτευσης. «Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες» είπε για παράδειγμα ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε υπαινισσόμενος την επικείμενη έκτη δόση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας. «Χωρίς απόδοση, καμιά ανταπόδοση. Τόσο απλό είναι».

Η καγκελάριος πάντως εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή της για την λίγο νωρίτερα ανακοινωθείσα απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία απέρριπτε την προσφυγή μιας ομάδας οικονομολόγων και πολιτικών κατά του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και την επέκταση του EFSF. «Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη» είπε. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών την αποθέωσαν τόσο γι αυτή την παρατήρησή της, όσο και στο τέλος του λόγου της.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο τόνιζαν, ότι η απόφαση της Καρλσρούης ενισχύει την κ.Μέρκελ και στον εσωκομματικό της αγώνα για την επιβολή των δυο παραπάνω μέτρων, που πρόκειται να αποφασιστούν στη Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε δοκιμαστική ψηφοφορία, που έγιναν σχετικά το βράδυ της Δευτέρας στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων, 25 βουλευτές ψήφισαν εναντίον των κυβερνητικών προτάσεων.

Αυτό είχε δώσει τροφή σε εκτιμήσεις, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να «πέσει» σε περίπτωση επιμονής και των 25 αντιφρονούντων, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία εξαντλείται σε 19 βουλευτές. Το κλίμα όμως είχε αλλάξει σήμερα. «Ορισμένοι βουλευτές είναι αγύριστα κεφάλια» έλεγε παρατηρητής. «Άλλοι όμως, που επικαλούνταν την πιθανή αντισυνταγματικότητα της βοήθειας για να δικαιολογήσουν το “όχι τους”, μάλλον θα το “γυρίσουν” ύστερα από την ετυμηγορία των συνταγματικών δικαστών».

Εκείνοι που δεν «γύρισαν» κεφάλι ήταν βέβαια οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ διαμήνυσε πάντως (αφού έκανε πρώτα φύλα και φτερά την μέχρι τώρα ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική της κ.Μέρκελ) ότι το κόμμα του θα «βοηθήσει» στην ψήφιση των κυβερνητικών προτάσεων.

«Κυρία Μέρκελ έχετε πρόβλημα αξιοπιστίας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Πράσινων Γιούργκεν Τριτίν. «Έχετε συμβάλει στην αναμόχλευση αντιευρωπαϊκών προκαταλήψεων. Σας υπενθυμίζω ότι διαλαλούσατε επιθετικά, ότι οι Έλληνες κάνουν μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς».

Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αριστερά Γκρέγκορ Γκίζι σχετικά με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου η κ.Μέρκελ μαζί με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Έχουμε έγκυρες πληροφορίες, ότι το κείμενο για τη βοήθεια σας υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν» είπε απευθυνόμενος στην καγκελάριο που τον άκουγε συνοφρυωμένη. «Θα ήθελα μια επεξήγηση από σας».

Ο κ. Γκίζι ακόμη περιμένει. Και αυτό πήγαινε κουτί στη γενικότερη «απαξιωτική» διάθεση που έδειχνε σήμερα η κ. Μέρκελ.