Τις προτάσεις του για τη βελτίωση των υπηρεσιών των ταξί και των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων υπέβαλε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ι. Ραγκούση. Στόχος των προτάσεων είναι η ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών των ταξί και ο εμπλουτισμός της προσφοράς των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με τη δυνατότητα ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό.
Σε ό,τι αφορά τα ταξί προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα και στα ταξί σε περίπτωση προκράτησης και για προσδιορισμένη διαδρομή/χρόνο να έχουν δυνατότητα χρέωσης διαφορετική από τη χρέωση του ταξιμέτρου, κατόπιν συμφωνίας. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ταξί μπορεί να καθορίζεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, συνυπολογιζομένης της τουριστικής κίνησης κάθε περιοχής, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα των τουριστικών προορισμών και να ληφθεί πρόνοια για τη νεκρή τουριστική περίοδο.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ πρέπει να προβλέπονται κριτήρια για το όχημα, όπως π.χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ελάχιστος όγκος του χώρου αποσκευών και κλιματισμός αλλά και να δημιουργηθούν προδιαγραφές των απαραίτητων δεξιοτήτων οδηγού ταξί (επαρκής γνώση της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται η έδρα τους, ικανοποιητική γνώση αγγλικών κλπ.), όπως και κανόνες που θα συνδέονται με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του (ευγένεια, καθαρή εμφάνιση, εντιμότητα, πλήρης εφαρμογή απαγόρευσης καπνίσματος κλπ.), δεδομένου ότι στη χώρα «πρέπει στο εξής πολλά πράγματα να διαμορφώνονται με γνώμονα ότι είμαστε μια χώρα κατεξοχήν τουριστική». Αντίστοιχα σημειώνει την ανάγκη να δοθεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα και κίνητρα (π.χ. επενδυτικός νόμος), ώστε όλα τα υφιστάμενα ταξί και οι οδηγοί τους να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές.
Σε σχέση με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό τονίζεται ότι πρέπει να επιτραπεί στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, η ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό, κάτι το οποίο υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Η ενοικίαση αυτοκινήτου με οδηγό θα επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένων προδιαγραφών αυτοκίνητα (δηλαδή πολυτελών, από ένα κυβισμό και πάνω κλπ) και θα λειτουργεί μόνο με προκρατήσεις μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου κλπ., ενώ θα μπορούν να παραλαμβάνουν πελάτη μόνο από προκαθορισμένο σημείο.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των αδειών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό, τη νομική μορφή (ατομική επιχείρηση ή εταιρεία) ή την τιμολογιακή πολιτική, ενώ επισημαίνει ως κύριο ζητούμενο στη νέα νομοθετική ρύθμιση να δημιουργηθούν προδιαγραφές ποιότητας – κατάστασης – τεχνολογίας – μεγέθους οχήματος, που θα λαμβάνουν υπόψη τις νέες ανάγκες του τουρισμού (π.χ. mini bus μέχρι εννέα θέσεων, οχήματα 4×4, λιμουζίνες κλπ.)