Με τις ανησυχίες για την κρίση χρέους και την πραγματική κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος να εντείνονται, την ώρα που οι φόβοι για νέα ύφεση βυθίζουν διεθνώς τις μετοχές, εύλογα το χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται ξανά «βαθιά στο κόκκινο».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 863,90 μονάδες με οδηγό και πάλι τις τράπεζες που διολίσθησαν 7%. Την εντονότερη πτώση σημείωσαν η Alpha Bank και η Eurobank με 10,7% και 9,9% αντίστοιχα.

Οι επενδυτές ανησυχούν και για την εκταμίευση της έκτης δόσης (αν και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του) καθώς και για την επιτυχία του προγράμματος μετακύλισης ελληνικού χρέους (PSI) την ώρα που η δημοσιονομική εικόνα της χώρας παραμένει αρνητική, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς .

Σημείωσαν μάλιστα πως θα πρέπει να σιγουρευτεί η έκτη δόση και να προχωρήσει και το σχέδιο μετακύλισης των ομολόγων, καθώς όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει, τόσο θα περιοριστούν οι πιθανότητες για περαιτέρω κούρεμα.

Ενώ μάλιστα τα ασφάλιστρα μάλιστα κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της Ελλάδας , ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 3000 μονάδες βάσης (στις 3.056 μ.β.) και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα σημείωναν ιστορικό χαμηλό ( κάτω από το 2% στο 1,97%), τρεις σταθμοί τις ερχόμενες ημέρες θεωρούνται σημαντική για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πρώτον την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την αγωγή Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Δεύτερον, την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει, αν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων – κυρίως ιταλικών – από τη δευτερογενή αγορά,
Τρίτον την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες πιστωτές της να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα, με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Με την απόδοση πάντως του μονοετούς ελληνικού ομολόγου στο 62%, ορισμένοι ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.
Την ίδια στιγμή η εικόνα αναταραχής διεθνώς εντείνεται και από τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ ίσως οδεύουν προς μια δεύτερη ύφεση, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή. Τις ανησυχίες ενέτεινε και η είδηση ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency) μήνυσε κάποιες τράπεζες για την πώληση τοξικών ενυπόθηκων δανείων.
Στην Ευρώπη τις απώλειες στα χρηματιστήρια ηγείται ο τραπεζικός κλάδος με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Εurope 600 να χάνει 4,5%.

O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Josef Ackermann είπε εξάλλου τη Δευτέρα ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν, εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

«Λέμε το αυτονόητο. ‘Οτι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν, εάν χρειαστεί να αποτιμήσουν το κρατικό χρέος που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών με βάσει τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε ο Ackermann κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την ευρωζώνη για την μείωση του χρέους των χωρών-μελών χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, είπε ο Ackermann, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους παίκτες της αγοράς δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό που τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν.

Μια υποχρεωτική κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα θα «κινδύνευε να στείλει το μήνυμα ότι η πολιτική έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην πιθανότητα επιτυχίας των υφιστάμενων μέτρων», είπε. Η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχιστεί για όσο καιρό παραμένει για το πώς θα μειωθούν τα επίπεδα του χρέους, δήλωσε ο Ackermann.
«Η προοπτική των επενδύσεων για τους επόμενους 3-6 μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από δύο παραμέτρους: κατά πόσον ο ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας έχει φθάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και κατά πόσον η ευρωζώνη βυθίζεται σε μια ανεπανόρθωτη κρίση» εκτίμησε η JΡ Μorgan Αsset Μanagement.

Νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Κρατικά ομόλογα αξίας 13,305 δις ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα ιταλικά, αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από όσα ανέμεναν οι αναλυτές.

Η ΕΚΤ επιτάχυνε την αγορά ομολόγων — από τα 6,651 δις ευρώ που είχε δαπανήσει το αμέσως προηγούμενο επταήμερο — σημάδι των προσπαθειών που καταβάλλει για να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν κατά μέσο όρο αγορές ύψους 7 δις ευρώ.

Η ΕΚΤ επανενεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τον Αύγουστο, μετά από παύση 19 μηνών, για να αποτρέψει τις επιθέσεις των αγορών κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Για να ξαναθέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ χρειάστηκε να κάμψει την αντίσταση τεσσάρων μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών Jens Weidmann και Juergen Stark.

Ο Ιταλός Mario Draghi, που θα διαδεχθεί τον Trichet τον Οκτώβριο, προειδοποίησε την Δευτέρα τα κράτη ότι οι αγορές ομολόγων δεν πρόκειται να συνεχιστούν επ’ άπειρον. «Το πρόγραμμα είναι προσωρινό… δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η στοιχειώδης αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας», είπε σε κείμενο ομιλίας του στο Παρίσι.

Παρά τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ, υπάρχει μία εντεινόμενη αίσθηση δυσφορίας για την Ιταλία, ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει από την αρχή του προγράμματος κρατικά ομόλογα αξίας 129 δις ευρώ. Από αυτά, τα 56 δις περίπου έχουν αποκτηθεί από τότε που επανενεργοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 45 δις ευρώ περίπου.

Μεγάλη πτώση και στα διεθνή Χρηματιστήρια

Στις 17.47 στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 παρουσιάζε απώλειες 3,61%

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 απώλειες κατά 5,50%

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση 4,99%

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.784,46 μονάδες με πτώση 1,86%