Η γερμανική κυβέρνηση θα καθορίσει την στάση της με την έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα και όχι βάσει φημολογίας και εικασιών, ανέφερε η γερμανική καγκελαρία στον απόηχο της αποχώρησης των ελεγκτών -και ενώ στο Βερολίνο μαίνονται οι επικρίσεις για την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε ερώτηση για την αποχώρηση των ελεγκτών, είπε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις, και αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας».

«Η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την ελληνική οικονομία

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Χέρμαν Ότο Σολμς (FDP, Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών) ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «H Ελλάδα μετατρέπεται σε μία διαρκή εστία ανησυχίας και δεν είναι σε θέση να λύσει σύντομα το πρόβλημα των χρεών της. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε εάν τυχόν ο δρόμος μιας αναδιάρθρωσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για τη Νομισματική Ένωση και για την Ελλάδα». Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Όσο δεν πληρούνται οι όροι, η βοήθεια δε μπορεί να εκταμιευτεί» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ εμγφανίστηκε προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα : «Με το πακέτο διάσωσης αγοράζουμε μόνο χρόνο, αλλά δεν επιλύουμε το πρόβλημα στη βάση του». Όπως είπε, «πό την Ελλάδα δε λείπει η πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την κρίση της, αλλά η οικονομική δύναμη και η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι ανταγωνιστική υπό τους όρους του ευρώ σε βάθος χρόνου. Προσωπικά, είναι κάτι που δεν το θεωρώ δυνατό» είπε. Εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα:

Ο Φρανκ Σέφλερ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «μια περίπτωση χρεοκοπίας». «Η χώρα αυτή», πρόσθεσε, «δεν ήταν ποτέ ώριμη για το ευρώ και ούτε θα συμβεί στο μέλλον κάτι τέτοιο».

«Η μέχρι σήμερα γραμμή διάσωσης φτάνει στα όριά της» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD (Σοσιαλδημοκράτες), Γιόαχιμ Πος. Όπως είπε, κάτι τέτοιο καθιστά την κατάσταση απειλητική. Ο στόχος, είπε, πρέπει να είναι η συνοχή της ευρωζώνης».

Ο ευρωβουλευτής του CDU (Χριστιανοδημοκράτες), Έλμαρ Μπροκ, αντέκρουσε τις ανησυχητικές εκτιμήσεις. Η έκθεση της Επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου, είπε, δείχνει ότι οι Έλληνες εκτιμούν με ρεαλισμό την κατάστασή τους. Κι αυτό του δίνει την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κάνει ακόμη περισσότερα για να βελτιώσει την κατάστασή της. Κατά τον ίδιο, έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη. “Εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε οι αγορές δε θα πιστέψουν ότι μπορούμε να κρατήσουμε την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία”, δήλωσε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αντίστοιχες με την περίπτωση της ανασυγκρότησης της Ανατολικής Γερμανίας”, δηλώνει επιπλέον στην εφημερίδα ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα της πόλης Halle. Η χώρα αυτή, προσθέτει, «μας έχει ξεπουπουλιάσει μέχρι τώρα σαν χήνα». Ο ίδιος πιστεύει ότι οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να το κάνουν μόνοι τους κι ότι δε μπορούν καν να τα “βγάλουν πέρα” με την τουριστική και την αγροτική οικονομία τους”. Όπως πιστεύει, η χώρα θα πρέπει να προσελκύσει ξένους επενδυτές μέσω της “πώλησης κρατικής περιουσίας έως και ολόκληρων νησιών».