Ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή της τρόικας, μάλιστα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν δεσμεύτηκε ότι η επόμενη 6η δόση του δανείου θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε πρώτη η ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος στη μία το πρωί της Παρασκευής, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ καθώς η τρόικα ζητεί νέα μέτρα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Η απόσταση από τους στόχους που έχουν τεθεί (λόγω ταμείων και υστέρησης εσόδων) υπερβαίνει κατά πληροφορίες το 1,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων και περικοπών-σοκ (συντάξεις, απολύσεις κλπ.) που ζητά η τρόικα και αντιπροτείνει διορθωτικές κινήσεις για τον περιορισμό των δαπανών.

Στο μεταξύ μετατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μετάθεση της συνεδρίασης του ΔΝΤ οφείλεται στο ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Κατόπιν τούτου τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή το πιθανότερο να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σχέδιο που υπάρχει είναι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες αφού υπάρξει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο (παράλληλα βέβαια με τις πολιτικές αποφάσεις) για την εξέρευση μιάς κοινά αποδεκτής λύσης που θα φέρει σε συμφωνία τα δύο μέρη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε σύντομες διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Υβ Λετέρμ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, καθώς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη, στο Παρίσι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Κ. Σκανδαλίδης: Η κυβέρνηση αντέδρασε στις πιέσεις της τρόικας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στο πρώτο κυβερνητικό σχόλιο για την εμπλοκή που σημειώθηκε, ο Κ.Σκανδαλίδης απέδωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις μεγάλες πιέσεις και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν «αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι». Κατέληξε, δε, σημειώνοντας ότι δεν ανησυχεί για την 6η δόση του δανείου και πως «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε στο Mega το πρωί της Παρασκευής ότι «ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν σε λίγες ημέρες».

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια». Πρόσθεσε, δε, ότι το τοπίο αλλάζει από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «τη χώρα δεν κυβερνά η τρόικα». Παραδέχθηκε πως στο παρελθόν «υπήρξαν ολιγωρίες και αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά· η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει πόδι».

Εμφανίστηκε, δε, καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν ανησυχώ για την 6η δόση. Η διακοπή της διαπραγμάτευσης είναι στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».

Γ. Μιχελάκης: Κυβέρνηση και τρόικα βουλιάζουν τη χώρα στην ύφεση

Μιλώντας στο Mega, o ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης τόνισε ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και αυτό οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας.

«Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη» υπογράμμισε.

Επισήμανε, δε, πως η ΝΔ έχει πει πολλές φορές ότι η συνταγή αυτή είναι λανθασμένη και βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση.

«Δείτε και την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής» παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος της η κυβέρνηση, αλλά εμμένει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην επιτροπή της Βουλής».

Επανέλαβε, δε, ότι η ΝΔ ζητά εκλογές διότι το κόστος από αυτές είναι μικρότερο από το να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία.

Σε εξέλιξη ενημέρωση της Κομισσιόν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε χθες η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με το in.gr ο Αμαντέου Αλταφάζ εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για τις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις από τον επικεφαλής του κλιμακίου της στην Αθήνα κ. Ματίας Μόρς και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επίσημο σχόλιο εντός της ημέρας.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Επίτροπος Ρεν έχει καθημερινή και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλου

Δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η διακοπή των συζητήσεων ήταν προγραμματισμένη και ο δεύτερος κύκλος των επαφών θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τα δημοσιεύματα περί «παγώματος» των διαβουλεύσεων, ανέφερε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.

Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερηαπό την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ’ ότι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι’ αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», συνέχισε.

Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε. «Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.