Η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών, η κατάργηση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα «πολυτελή» νησιά του Αιγαίου και η διατήρησή του στα υπόλοιπα, όπως και η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι ορισµένα από τα µέτρα που µελετούν αρµόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών για να τα συµπεριλάβουν στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου δύο µήνες. Οι τελικές προτάσεις θα παραδοθούν το επόµενο διάστηµα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο προκειµένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το νέο εθνικό φορολογικό σύστηµα.

Τί σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Στο ίδιο νοµοσχέδιο αναµένεται να περιληφθεί και µια σειρά άλλων διατάξεων, ορισµένες από τις οποίες θα είναι ευνοϊκές για τους ενδιαφερόµενους αγοραστές ακινήτων, αλλά και για τους αγοραστές ειδών πολυτελείας, καθώς στα σχέδια του υπουργείου είναι η µείωση του φόρου µεταβίβασης ακινήτων, η αύξηση των αφορολογήτων για την πρώτη κατοικίας και η κατάργηση των φόρων πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, όπως και στις δερµάτινες τσάντες και τα παπούτσια, τα χαλιά, τα κοσµήµατα κτλ. Ο φόρος πολυτελείας που κυµαίνεται από 10% ως 40% για τα ακριβά ΙΧ έχει αποφέρει στα δηµόσια ταµεία ελάχιστα.

Από την άλλη, η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών µε συντελεστή 1,8% ή 3,6% θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 900.000 ενοικιαστές κατοικιών. Ετσι, αν για παράδειγµα έγγαµος µε δύο παιδιά καταβάλλει ενοίκιο 600 ευρώ για ένα ακίνητο 110 τ.µ., µε την εφαρµογή του χαρτοσήµου µε συντελεστή 3,6% θα επιβαρυνθεί τον µήνα µε 10,8 ευρώ και µε άλλα τόσα ο ιδιοκτήτης (στο παρελθόν συνήθως µε το χαρτόσηµο επιβαρύνονταν από κοινού ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επιβάρυνε µόνο τον ενοικιαστή). Το χαρτόσηµο στα ενοίκια εξακολουθεί να εφαρµόζεται σήµερα στα επαγγελµατικά ακίνητα, ενώ έχει καταργηθεί πλήρως από την 1.1.2008.

Αλλο Μύκονος, άλλο Αγαθονήσι…

Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα νησιά του Αιγαίου, παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών δηλώνει στο «Βήµα της Κυριακής» ότι δεν µπορεί να έχουν την ίδια φορολογική µεταχείριση η Μύκονος και η Σαντορίνη µε την Ικαρία και το Αγαθονήσι. Μάλιστα η κατάργηση αυτή δικαιολογείται σύµφωνα µε τον ίδιο και από το γεγονός ότι παρά την ειδική φορολογική µεταχείριση που διέπει τα νησιά του Αιγαίου (εξαιρείται η Κρήτη) η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Τα νησιά που θα επιλεγούν για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα που επιβαρύνεται η υπόλοιπη Ελλάδα θα επιλεγούν µε βάση το ύψος της φοροδιαφυγής. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εφαρµογή ΦΠΑ στα νησιά χωρίς την έκπτωση και µε δεδοµένη την αύξηση στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεµβρίου 2011 θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τον τουρισµό. Σήµερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – (νοµοί Λέσβου, Χίου, Σάµου, ∆ωδεκανήσου, Κυκλάδων, όπως και Θάσος, Σαµοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος), οι συντελεστές µειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε µείωση ορισµένων συντελεστών (π.χ. του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%), ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι «είµαστε έτοιµοι να µειώσουµε τους συντελεστές εφόσον συµφωνήσουµε σε λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ετσι εξετάζονται µέτρα που θα φέρουν ισοδύναµο αποτέλεσµα των 1,8 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι απώλειες από τη µείωση των συντελεστών προκειµένου από το νέο έτος να «ανασάνει» η αγορά.

Παράλληλα, στο στόχαστρο του νέου φορολογικού νόµου θα βρεθούν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές ενώ τοµή θα αποτελέσει η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σχεδιάζεται να καθιερωθεί ένα νέο ποινολόγιο στα πρότυπα του «πόιντ σύστεµ» της Τροχαίας.

Ποιες αλλαγές έρχονται στους φόρους

* Εξετάζεται η επαναφορά του χαρτοσήμου 3,6% στα ενοίκια κατοικιών

* Καταργείται πλήθος φοροαπαλλαγών, ειδικά για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα, π.χ., άνω των 40.000 ευρώ

* Καταργούνται οι φόροι πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσαφικά, γουναρικά κτλ.

* Επανεξετάζονται όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

* Σχεδιάζεται η μείωση του φόρου μεταβίβασης στις κατοικίες, στα καταστήματα, στα γραφεία κτλ.

* Μελετάται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες

* Εξετάζεται η κατάργηση σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κτλ.) του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ

* Αυξάνεται το αφορολόγητο για αγορά α’ κατοικίας σε συνδυασμό με την κατάργηση του «πόθεν έσχες»

Αυξάνεται το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας για να τονωθεί η αγορά
Μείωση φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Τη µείωση των υφιστάµενων συντελεστών φόρων µεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το µέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρµογή κλίµακας µε στόχο την αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην πολύπαθη κτηµαταγορά, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων µελετά να συµπεριλάβει το υπουργείο Οικονοµικών στο φορολογικό νοµοσχέδιο του Οκτωβρίου.

Οι νέες κλίµακες θα περιλαµβάνουν χαµηλούς συντελεστές για µικρότερης αξίας ακίνητα και υψηλότερους για τα ακριβά ακίνητα, ενώ θα προβλέπεται διαφοροποίηση ανάλογα µε το είδος του ακινήτου. ∆ηλαδή διαφορετική κλίµακα θα εφαρµόζεται στις κατοικίες και άλλη στα επαγγελµατικά ακίνητα. Στο πλαίσιο των αλλαγών της φορολογίας πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανεξεταστεί και ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες νεόδµητων ακινήτων. Η φορολόγηση µε 23% αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον να αγοράσει δεύτερη ή εξοχική νεόδµητη κατοικία, τη στιγµή που τα παλαιά ακίνητα φορολογούνται κάτω από το µισό, όπως και η νεόδµητη πρώτη κατοικία.

Μάλιστα για την περαιτέρω τόνωση της πρώτης κατοικίας το υπουργείο Οικονοµικών σε συνδυασµό µε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» ως το τέλος του 2013 εξετάζει να προχωρήσει στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ για τον άγαµο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαµο, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ