από metereologos.gr
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018
 
 
Ποιές αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Χαρτόσημο και πάλι στα ενοίκια

Προς κατάργηση ο μειωμένος ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου και οι φόροι πολυτελείας στα ακριβά ΙΧ και σκάφη
Χαρτόσημο και πάλι στα ενοίκια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών, η κατάργηση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα «πολυτελή» νησιά του Αιγαίου και η διατήρησή του στα υπόλοιπα, όπως και η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων είναι ορισµένα από τα µέτρα που µελετούν αρµόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών για να τα συµπεριλάβουν στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε περίπου δύο µήνες. Οι τελικές προτάσεις θα παραδοθούν το επόµενο διάστηµα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλο προκειµένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το νέο εθνικό φορολογικό σύστηµα.

Τί σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Στο ίδιο νοµοσχέδιο αναµένεται να περιληφθεί και µια σειρά άλλων διατάξεων, ορισµένες από τις οποίες θα είναι ευνοϊκές για τους ενδιαφερόµενους αγοραστές ακινήτων, αλλά και για τους αγοραστές ειδών πολυτελείας, καθώς στα σχέδια του υπουργείου είναι η µείωση του φόρου µεταβίβασης ακινήτων, η αύξηση των αφορολογήτων για την πρώτη κατοικίας και η κατάργηση των φόρων πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, όπως και στις δερµάτινες τσάντες και τα παπούτσια, τα χαλιά, τα κοσµήµατα κτλ. Ο φόρος πολυτελείας που κυµαίνεται από 10% ως 40% για τα ακριβά ΙΧ έχει αποφέρει στα δηµόσια ταµεία ελάχιστα.

Από την άλλη, η επαναφορά του χαρτοσήµου στα µισθώµατα των κατοικιών µε συντελεστή 1,8% ή 3,6% θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 900.000 ενοικιαστές κατοικιών. Ετσι, αν για παράδειγµα έγγαµος µε δύο παιδιά καταβάλλει ενοίκιο 600 ευρώ για ένα ακίνητο 110 τ.µ., µε την εφαρµογή του χαρτοσήµου µε συντελεστή 3,6% θα επιβαρυνθεί τον µήνα µε 10,8 ευρώ και µε άλλα τόσα ο ιδιοκτήτης (στο παρελθόν συνήθως µε το χαρτόσηµο επιβαρύνονταν από κοινού ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επιβάρυνε µόνο τον ενοικιαστή). Το χαρτόσηµο στα ενοίκια εξακολουθεί να εφαρµόζεται σήµερα στα επαγγελµατικά ακίνητα, ενώ έχει καταργηθεί πλήρως από την 1.1.2008.

Αλλο Μύκονος, άλλο Αγαθονήσι...

Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% σε ορισµένα νησιά του Αιγαίου, παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών δηλώνει στο «Βήµα της Κυριακής» ότι δεν µπορεί να έχουν την ίδια φορολογική µεταχείριση η Μύκονος και η Σαντορίνη µε την Ικαρία και το Αγαθονήσι. Μάλιστα η κατάργηση αυτή δικαιολογείται σύµφωνα µε τον ίδιο και από το γεγονός ότι παρά την ειδική φορολογική µεταχείριση που διέπει τα νησιά του Αιγαίου (εξαιρείται η Κρήτη) η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει. Τα νησιά που θα επιλεγούν για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα που επιβαρύνεται η υπόλοιπη Ελλάδα θα επιλεγούν µε βάση το ύψος της φοροδιαφυγής. Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η εφαρµογή ΦΠΑ στα νησιά χωρίς την έκπτωση και µε δεδοµένη την αύξηση στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεµβρίου 2011 θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τον τουρισµό. Σήµερα, για τα νησιά του Αιγαίου – πλην Κρήτης – (νοµοί Λέσβου, Χίου, Σάµου, ∆ωδεκανήσου, Κυκλάδων, όπως και Θάσος, Σαµοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος), οι συντελεστές µειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε µείωση ορισµένων συντελεστών (π.χ. του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%), ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι «είµαστε έτοιµοι να µειώσουµε τους συντελεστές εφόσον συµφωνήσουµε σε λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ετσι εξετάζονται µέτρα που θα φέρουν ισοδύναµο αποτέλεσµα των 1,8 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι απώλειες από τη µείωση των συντελεστών προκειµένου από το νέο έτος να «ανασάνει» η αγορά.

Παράλληλα, στο στόχαστρο του νέου φορολογικού νόµου θα βρεθούν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές ενώ τοµή θα αποτελέσει η επανεξέταση από µηδενική βάση όλων των προστίµων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σχεδιάζεται να καθιερωθεί ένα νέο ποινολόγιο στα πρότυπα του «πόιντ σύστεµ» της Τροχαίας.

Ποιες αλλαγές έρχονται στους φόρους

* Εξετάζεται η επαναφορά του χαρτοσήμου 3,6% στα ενοίκια κατοικιών

* Καταργείται πλήθος φοροαπαλλαγών, ειδικά για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα, π.χ., άνω των 40.000 ευρώ

* Καταργούνται οι φόροι πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσαφικά, γουναρικά κτλ.

* Επανεξετάζονται όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

* Σχεδιάζεται η μείωση του φόρου μεταβίβασης στις κατοικίες, στα καταστήματα, στα γραφεία κτλ.

* Μελετάται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες

* Εξετάζεται η κατάργηση σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη κτλ.) του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ

* Αυξάνεται το αφορολόγητο για αγορά α’ κατοικίας σε συνδυασμό με την κατάργηση του «πόθεν έσχες»

Αυξάνεται το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας για να τονωθεί η αγορά

Μείωση φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Τη µείωση των υφιστάµενων συντελεστών φόρων µεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το µέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρµογή κλίµακας µε στόχο την αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην πολύπαθη κτηµαταγορά, αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων µελετά να συµπεριλάβει το υπουργείο Οικονοµικών στο φορολογικό νοµοσχέδιο του Οκτωβρίου.

Οι νέες κλίµακες θα περιλαµβάνουν χαµηλούς συντελεστές για µικρότερης αξίας ακίνητα και υψηλότερους για τα ακριβά ακίνητα, ενώ θα προβλέπεται διαφοροποίηση ανάλογα µε το είδος του ακινήτου. ∆ηλαδή διαφορετική κλίµακα θα εφαρµόζεται στις κατοικίες και άλλη στα επαγγελµατικά ακίνητα. Στο πλαίσιο των αλλαγών της φορολογίας πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανεξεταστεί και ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες νεόδµητων ακινήτων. Η φορολόγηση µε 23% αποτελεί αντικίνητρο για κάποιον να αγοράσει δεύτερη ή εξοχική νεόδµητη κατοικία, τη στιγµή που τα παλαιά ακίνητα φορολογούνται κάτω από το µισό, όπως και η νεόδµητη πρώτη κατοικία.

Μάλιστα για την περαιτέρω τόνωση της πρώτης κατοικίας το υπουργείο Οικονοµικών σε συνδυασµό µε την κατάργηση του «πόθεν έσχες» ως το τέλος του 2013 εξετάζει να προχωρήσει στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ για τον άγαµο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαµο, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ζήλια, ψώρα | 29/08/2011 11:40
  Αμάν πια ο φθόνος σας για τις Πόρσε και τα σκάφη. Αφού ζηλεύετε τόσο πολύ, κάντε τρόπο να τα αποκτήσετε κι εσείς, μην παρακαλάτε να "βάλουν τεκμήρια" και να τα χάσουν αυτοί που τα έχουν. Δεν έκλεψαν όλοι. Έλεος πια με τη μιζέρια σας.
  Sotos
  απάντηση60
   
   
  Απο τη μύγα ξίγκι | 29/08/2011 09:26
  Δηλαδή τώρα λέμε το διαράκι στον Άγιο Παντελεήμονα που νοικιάζεται δεν νοικιάζεται κοντά στα 250 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα αξιώσει και χαρτόσημο; Απο ποίον; Απο τον νοικάρη του που του χρωστά τρία τέσσερα ενοίκια, κοινόχρηστα, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ; Και ποιός θα πληρώσει τη νύφη; Μα βέβαια ο πλούσιος ιδιοκτήτης...
  Φοροκαμένοι ιδιοκτήτες
  απάντηση20
   
   
  Αλαλουμ και νεες παγιδες | 28/08/2011 22:49
  Οι φοροφυγαδες στα νησια θα κανουν παρτι και οι τιμιοι για αλλη μια φορα θα τραβανε τα μαλλια τους. Γιατι θα αναγκαστουν να αυξησουν τις τιμες κατι που κανεις τους δε θελει. Ενω οι φοροφυγαδες θα βγαζουν παραπανω τωρα που δε θα κοβουν αποδειξη αφου οι περισσοτεροι χρεωνουν και το ΦΠΑ ετσι και αλλιως. Η θα σου κανουν καλυτερη τιμη και δε θα κοβουν κατα τα γνωστα. Και ολα αυτα γιατι το προβλημα παραμενει η παταξη της φοροδιαφυγης και αυτοι εξακολουθουν να προσπαθουν να γεμισουν τα ταμεια με αυξηση φορων με αποτελεσμα παντα να την πληρωνουν οσοι ηδη πληρωνουν. Ελεος. Η ιστορια εχει αποδειξει οτι ΜΟΝΟ ενας τροπος υπαρχει να αντιμετωπισεις εστω και μερικως την απωλεια φορων στην Ελλαδα. Τα τεκμηρια. Κει δε μιλαμε για τα γελοια τεκμηρια που ισχυουν τωρα. Μιλαμε 50 χιλιαρικα για την Πορσε και 50 χιλιαρικα για το σκαφος και ΛΙΓΑ ειναι. Γιατι πειτε μου, ποιος με οικογενειακο εισοδημα 100 χιλιαρικα που τα δηλωνει και πληρωνει ο αμοιρος 30000 φορους(μεγαλοεισοδηματιας...) και πρεπει να ταϊσει μια οικογενεια και πληρωνει νοικι του περισσευουν λεφτα για... Πορσε; Βαλτε τεκμηρια και φορολογειστε αυτα που αγοραζουν με το μαυρο χρημα, ΑΝΤΕ. Α, ξεχασα, τοτε θα πρεπει να πληρωσουν φορο και οι ιδιοι οι βουλευτες...
  Χρηστος
  απάντηση63
   
   
  Απο το κακο στο χειροτερο | 28/08/2011 14:42
  Αν τελικα εφαρμοστουν αυτες οι αλλαγες που προ βλεπονται στο νεο φορολογικο νομοσχεδιο,τοτε ο κα θενας σκεπτομενος Ελληνας πολιτης θα δικαιουται να εξαγαγει τα ακολουθα δυο συμπερασματα ; 1.Το κομμα που μας κυβερνα δεν εχει καμια σχεση με τον σοσιαλισμο-αυτο εξαλλου ειναι ηδη γνωστο- αφου επιβαρυνει τους ασθενεστερους,οικονομικα, πολιτες,με την επιβολη χαρτοσημου στα ενοικια,και ευνοει τους πλουσιους,με την καταργηση των φορων στα ειδη πολυτελειας. 2.Ορισμενα κυβερνητικα στελεχη αγνοουν φαινεται, οτι η μονη πλουτοπαραγωγικη πηγη της χωρας μας ειναι ο τουρισμος,αφου, μετα την αυξηση του Φ.Π.Α στα ειδη εστιασης,σκεπτονται τωρα να την γενικευ σουν σε ολα τα ειδη που πωλουνται στα πλεον τουριστικα νησια της χωρας μας.Και μη χειροτερα.
  Ο εξωγηινος
  απάντηση50
   
   
   
  bromaei to pragma | 28/08/2011 13:20
  Αυτό με την κατάργηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσαφικά, γουναρικά κτλ. δεν το καταλβαίνω ... Τι θα πει δεν φέρνει αρκετά έσοδα; Κανένας φόρος δεν φέρνει τα έσοδα που χρειάζονται γιατί δεν τους καταργούν όλους... Αυτός που έχει ένα εκατομύριο να δώσει για γούνες δεν θα έχει ένα εκατομύριο διακόσιες χιλιάδες;
  G.
  απάντηση162
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ράβε ξήλωνε.. | 28/08/2011 12:52
  δουλειά να μη σου λείπει! Σε λίγους μήνες άντε με το καλό τα αλλάζετε πάλι σε αυτά που είχαμε πριν, μετά πάλι αλλάγη σε κάτι άλλο! Αν μη τι άλλο να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε. Kι αν θέλετε εισπράξεις γιατί δεν φορολογείτε τον ΤΟΛΗ και τον ΑΚΗ και τους ΠΑΠΑΔΕΣ - και γιατί πληρώνουμε ακόμα μισθοδοσία ΠΑΠΑΔΩΝ 235.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ το χρόνο!! Τι ψάχνετε πάλι στους πειναλέους να τους γδάρετε; Εδώ έχετε ολόπαχα ζωντανά!
  rovespiere
  απάντηση163
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  επιστροφη στη δεκαετια 70... | 28/08/2011 12:25
  αργα αλλα σταθερα...πισω ο δεικτης βιοτικου επιπεδου στο 70...δυστυχως χωρις την εμπιστοσυνη για τις προοπτικες που ειχαμε εκεινη την εποχη...
  nrb
  απάντηση132
   
-