Σε δέσμη προτάσεων για την δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης συμφώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η θέσπιση –το πολύ σε ένα χρόνο– «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα, που πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια.

Το γαλλογερμανικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ευρωομόλογο

Οι δύο ηγέτες κατέστησαν ακόμα σαφές ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα ευρωομολόγου. Μία τέτοια δυνατότητα θα μπορέσει να υπάρξει, όπως είπαν, στο τέλος μία διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Δεν λέμε ότι δεν το συζητάμε», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Οι άνθρωποι και οι αγορές περιμένουν «τη μία λύση», επισήμανε για να προσθέσει ότι η ίδια δεν πιστεύει στη μία λύση αλλά στο ότι το ευρωομόλογο είναι το τελευταίο δυνατό μέσο.

Για το ίδιο ζήτημα ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ΑΑΑ χωρίς να υπάρξει πρώτα έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος των χωρών μελών.

Κοινοί κανόνες

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών βρέθηκε η ενδυνάμωση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

Ειδικότερα οι δύο χώρες συμφωνούν με τη θέσπιση οικονομικού συμβουλίου για την Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών. Για την προεδρία του συμβουλίου πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Επιπλέον συμφώνησαν στην καθιέρωση μέσα στο 2012 ενός «χρυσού κανόνα» για το χρέος και τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ανεξαρτήτως συμφωνίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε κάθε μία από αυτές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια για το χρέος και τα ελλείμματα.

Τέλος, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Κοινός βηματισμός

Ακόμη, με αφορμή την 50η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε σειρά μέτρων για την κοινή φορολόγηση των επιχειρήσεών τους. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στις αρχές του 2012 και προβλέπεται να ισχύσουν από το 2013. Προβλέπονται ακόμη συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών δύο φορές το χρόνο για το συντονισμό των προτάσεων.

Πώς σχολιάζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών τη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Σαρκοζί
Κύκλοι προσκείμενοι στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καλούμενοι να σχολιάσουν τη σημερινή συνέντευξη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι, δήλωσαν τα εξής:

«Η θετική όψη του μηνύματος που έστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα είναι:

Πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη. Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο.

Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων.

Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.

Άλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Τέλος, ελπίζουμε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».