«Eχουμε μια αρνητική προοπτική (…) για έξι έως 24 μήνες» δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Τζον Τσέιμπερς. «Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» πρόσθεσε μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το «άριστα», τη βαθμίδα «ΑΑΑ» που έχασαν την Παρασκευή. «Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους (…) και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ’ όση παρατηρούμε σήμερα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Ντέιβιντ Μπιρς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν περιμένει «τόσο μεγάλες επιπτώσεις» όταν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντας «ήπια» την υποβάθμση από τη βαθμίδα «ΑΑΑ» στο «ΑΑ+» ενώ όσον αφορά για την πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας ο Μπιρς απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από το κανάλι Fox απάντησε ότι η αρνητική προοπτική που βλέπει ο οίκος αξιολόγησης σημαίνει πως «οι κίνδυνοι είναι προς την αρνητική πλευρά».

Ο Μπιρς πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. Τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων». Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο ίδιος την χαρακτήρισε «πλήρη παρερμηνεία».

Οπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, «τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία.»