Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκ νέου μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ. «Δεν είναι αντιληπτό σε ποιο βαθμό η επανέναρξη της συζήτησης μόνο δύο εβδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα συμβάλει στον καθησυχασμό των αγορών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Martin Kotthaus σήμερα από το Βερολίνο. «Το σημαντικό τώρα είναι να εφαρμοστούν γρήγορα οι αποφάσεις της Συνόδου. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν όλοι και να μην θέτουν και πάλι ερωτήματα, τα οποία μάλιστα απαντήθηκαν στις 21 Ιουλίου».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., η οποία γνωστοποιήθηκε σήμερα, ανέφερε ότι τα κράτη- μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών βοήθειας, ούτως ώστε να αποφευχθεί «μόλυνση» κι άλλων χωρών από την κρίση χρέους.

Στις 21 Ιουλίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει να επεκτείνουν τις αρμοδιότητες του μηχανισμού EFSF που έχει διάρκεια έως τα μέσα του 2013. Όπως δήλωσε ο κ. Kotthaus, στην παρούσα φάση γίνονται «πυρετώδεις» διεργασίες για την χρονικά σύντομη εφαρμογή των αποφάσεων. «Στη βάση αυτή οι μηχανισμοί EFSF και ο μελλοντικός ESM θα έχουν σημαντικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τυχόν όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη».