Ηλεκτρονική υποβολή του Ε9

Ο κ. Β. Γαραζιώτης ρωτάει: «Πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxis για την υποβολή του Ε9;».

Οι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή και στην οικογενειακή τους κατάσταση θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέσω του Διαδικτύου το Ε9 από την 1η ως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος. Την 1η Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για την υποβολή των δηλώσεων Ε9.

Χορήγηση ΑΦΜ σε αλλοδαπούς

Η κυρία Μαρία Μπέκα ρωτάει: «Εχω παντρευτεί αλλοδαπό και σύντομα θα εγκατασταθούμε στην Ελλάδα. Ποια διαδικασία απαιτείται για να χορηγηθεί στον σύζυγό μου ΑΦΜ;».

Απάντηση:

Στη ΔΟΥ του τόπου κατοικίας θα πρέπει να προσκομίσετε το διαβατήριο και στην περίπτωση που τα στοιχεία του δεν έχουν γραφεί με λατινικούς χαρακτήρες θα πρέπει να κατατεθεί φωτοτυπία του διαβατηρίου επίσημα μεταφρασμένη. Εφόσον σκοπεύετε να εγκατασταθείτε στην Ελλάδα, θα πρέπει να προσκομισθεί και άδεια παραμονής.

Κληρονομιά ακίνητης περιουσίας

Η κυρία Δήμητρα Καραδήμου ρωτάει: «Απέκτησα από κληρονομιά κάποια ακίνητα. Ποιες είναι οι φορολογικές μου υποχρεώσεις; Θα πρέπει να υποβάλω δήλωση για την κληρονομιά;Θα υπαχθώ στον φόρο ακίνητης περιουσίας και τι φόρο θα πληρώσω;».

Απάντηση:

1. Εντός έξι μηνών από τον θάνατο του κληρονομουμένου ή τη δημοσίευση της διαθήκης έχετε υποχρέωση να υποβάλετε δήλωση φόρου κληρονομιάς. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για τρεις μήνες κατ΄ ανώτατο όριο, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τον βαθμό συγγένειας που είχατε με τον θανόντα και την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας.
2. Με τη δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβάλετε θα συνυποβάλετε και τη δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9) στην οποία θα γράψετε τα στοιχεία των ακινήτων που κληρονομήσατε. Με βάση τη δήλωση αυτή θα υπολογιστεί ο οφειλόμενος φόρος ακίνητης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική αξία της περιουσίας αυτής υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Ο φόρος που θα προκύψει θα καταβληθεί σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα καταβληθεί ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου και του πέμπτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Συγγραφείς βιβλίων και υποχρεώσεις

Ο κ. Δ. Καραθανάσης ρωτάει: «Είμαι μόνιμος υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία και παράλληλα ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων τα οποία κυκλοφορούν από εκδοτικό οίκο. Για τη δραστηριότητα αυτή πρέπει να τηρώ βιβλία και στοιχεία και να εκδίδω αποδείξεις;».

Απάντηση:

Στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του ΚΒΣ ορίζεται ότι δεν θεωρείται επιτηδευματίας ο συγγραφέας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, καθώς και ο συνταξιούχος για την πρώτη μετά τη συνταξιοδότησή του έκδοση βιβλίου. Επειδή οι συγγραφείς δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν αποκτούν την ιδιότητα του επιτηδευματία, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων και δεν υπόκεινται σε φόρο προστιθέμενης αξίας για τη συγγραφική τους δραστηριότητα. Για τις πωλήσεις των βιβλίων τους εκδίδονται τιμολόγια αγοράς από τα βιβλιοπωλεία ή τους εμπόρους βιβλίων. Σε περίπτωση πώλησης των βιβλίων τους απευθείας σε ιδιώτες δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης κάποιου στοιχείου.

Εκχώρηση μισθωμάτων στο Δημόσιο

Ο κ. Πέτρος Παπαδημητρίου ρωτάει: «Εχω εκμισθώσει ένα κατάστημα στον Πειραιά και ο ενοικιαστής έχει να καταβάλει το ενοίκιο αρκετούς μήνες. Ηδη έχω κάνει αγωγή για έξωση.Παρακαλώ πείτε μου αν θα φορολογηθώ για τα μισθώματα που δεν έχω εισπράξει».

Απάντηση:

Ο φορολογικός νομοθέτης με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 4 του ΚΦΕ θέσπισε τη δυνατότητα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων και από τόκους δανείων, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό καθαρό εισόδημα εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Με την εκχώρηση το Δημόσιο υποκαθιστά τον εκχωρητή όσον αφορά τα δικαιώματά του. Η εκχώρηση των πιο πάνω εισοδημάτων γίνεται με ειδική δήλωση, η οποία υποβάλλεται αυτοπροσώπως ή από ειδικά εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εντός του οικονομικού έτους στο οποίο τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται σε φόρο. Μαζί με τη δήλωση συνυποβάλλονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ΄ αριθμ. 1036819/642/Α0012/ΠΟΛ. 1096/2001 υπουργική απόφαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ