Μέσω διμερών δανείων -και όχι του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας (EFSF)- θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας στην Ελλάδα.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο στενό για να γίνει η νέα εκταμίευση από το EFSF» είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτιμώντας ότι το Ταμείο θα μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τώρα το αν θα προηγηθεί σίριαλ αγωνίας μέχρι την εκταμίευση ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ λέει ότι εάν η τρόικα αποφασίσει ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια η δόση θα πληρωθεί το Σεπτέμβριο.

Εκτιμά δε, ότι μετά τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου δεν θα θα υπάρχει πρόβλημα με το ΔΝΤ και την συνεισφορά του μεριδίου του.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 5,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 2,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το Σεπτέμβριο, πιθανώς στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η τρόικα θα είναι στην Αθήνα από τα μέσα Αυγούστου και μετά και θα παραδώσει την έκθεσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου και τότε είναι που θα ληφθεί η απόφαση (για την επόμενη εκταμίευση)», είπε ο Guy Schuller, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι επειδή ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν θα προλάβουν να εγκρίνουν έγκαιρα τις νέες εξουσίες που θα δοθούν στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, το EFSF, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί μέσω διμερών δανείων.

«Εάν η τρόικα αποφασίσει ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια για την επόμενη εκταμίευση, (η δόση) θα πληρωθεί το Σεπτέμβριο. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ΔΝΤ καθώς η απόφαση της 21ης Ιουλίου (των ηγετών της ευρωζώνης) παρείχε στο ΔΝΤ όλες τις εγγυήσεις για την εκταμίευση και της επόμενης δόσης», πρόσθεσε.

Από Σεπτέμβρη αναλαμβάνει δράση το EFSF
Την περασμένη Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου θα την αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα αναλάβει την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα, σε συνέχεια των διμερών δανείων που έλαβε η χώρα.

Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος που υπάρχει για την διαμόρφωση νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης καθιστούν πιθανότερο η νέα δόση να δοθεί κι αυτή από τα διμερή δάνεια και όχι από το EFSF.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο στενό για να γίνει η νέα εκταμίευση από το EFSF. Το πρόβλημα είναι να διαμορφωθούν όλα τα στοιχεία για το (νέο) πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το EFSF να μπορέσει να το αναλάβει από τα μέσα Σεπτεμβρίου», είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

«Είναι περισσότερο ημερολογιακό θέμα παρά οτιδήποτε άλλο» εξήγησε.

«Αυτή τη στιγμή δείχνει πιθανότερο να γίνει μέσω του διμερούς εργαλείου, αλλά καθώς τα χρήματα είναι ανταλλάξιμα δεν κάνει καμία διαφορά. Θα είναι μόνο αυτή η μια εκταμίευση και μετά θα περάσει (η διαδικασία) στο EFSF», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Προκειμένου να διαμορφωθεί το σχέδιο του EFSF για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν το ύψος και τη δομή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής και επαναγοράς ομολόγων που θα προσφέρει η Ελλάδα στις τράπεζες μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.