Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, αποχώρησε, την Παρασκευή από τις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του χρέους, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πριν από την οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο Τζον Μπένερ απέρριψε μια «εξαιρετικά δίκαιη συμφωνία» που θα περιελάμβανε περικοπές 650 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπένερ ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κ. Ομπάμα είχε αλλάξει τη θέση του και ζητούσε αύξηση της φορολογίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου στις 11 τοπική ώρα το Σάββατο (18:00 ώρα Ελλάδας).

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο πρόεδρος Μπένερ αποχώρησε από μία τέτοιου είδους συμφωνία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου όπου φέρεται να εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος.

«Υπάρχουν πολλοί ρεπουμπλικάνοι που δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία», πρόσθεσε.

Πέρα από περικοπές 650 δισ. δολαρίων από το Medicare, το Medicaid και άλλα προγράμματα, ο Ομπάμα είπε ότι προσέφερε περικοπές δαπανών 1 τρισ. δολαρίων και έσοδα 1,2 τρισ. δολαρίων, μέσω της αύξησης της φορολογίας των εισοδημάτων.

Ο κ. Μπένερ με τη σειρά του είπε ότι είχαν βρεθεί κοντά σε συμφωνία μέχρι που ο κ. Ομπάμα ζήτησε φορολογικές αυξήσεις 400 δισ. δολαρίων, πέρα από την αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 800 δισ. δολαρίων, μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος.

Για πρώτη φορά, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε δημοσίως στην πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών οι ΗΠΑ. «Αν χρεοκοπήσουμε, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών Tίμοθι Γκάιτνερ και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι αναφέρθηκαν την Παρασκευή στις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πιθανή εμπλοκή στις διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο.

«Αν και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το Κογκρέσο θα αυξήσει το όριο του δανεισμού προσεχώς, ο πρόεδρος της FED κι ο υπουργός των Οικονομικών συναντήθηκαν σήμερα και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, εάν δεν δράσει το Κογκρέσο», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Κογκρέσο συζητώνται οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις εσόδων, ώστε το όριο του δανεισμού των ΗΠΑ (14,294 τρισ. δολάρια), το οποίο συμπληρώθηκε στα μέσα Μαΐου, να αυξηθεί.

Αυτό πρέπει επιτακτικά να γίνει έως τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου, άλλως θα προκύψει προκύπτει στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.