Το δρόμο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» άνοιξε στους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης η σημερινή προαναγγελία υποβάθμισης του ελληνικού χρέους από τον οίκο Fitch. H ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας αναφέρει ότι οι απώλειες που θα προκύψουν για τους ιδιώτες επενδυτές από τη συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνιστούν πιστωτικό γεγονός.

Κατά συνέπεια η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένεται να υποβαθμιστεί άμεσα στο επίπεδο «restricted default» (περιορισμένη χρεοκοπία). Και πιθανότατα η σημερινή ανακοίνωση της Fitch θα συνοδευτεί από ανάλογες ανακοινώσεις της Moody’s και της Standard & Poor’s.

Διευκρινίζεται ότι ο χαρακτηρισμός restricted default της Fitch αντιστοιχεί στην αξιολόγηση «selective default» που χρησιμοποιούν οι άλλα δυο οίκοι και αποτελεί το τελευταίο επίπεδο πριν από τη χρεοκοπία (default).
Όπως σημειώνει ο οίκος Fitch, η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους θα επανέλθει στα κατώτερα επίπεδα επένδυσης C (στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή) από την ώρα που θα εκδοθούν τα νέα 15ετή και 30ετή ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τους τίτλους που λήγουν μέχρι το 2020.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου Ντέιβιντ Ράιλι παραδέχεται ότι «η μείωση του επιτοκίου δανεισμού καθώς και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους ανοίγει ένα παράθυρο στην Ελλάδα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Αυτό μεταφράζεται ως μία έμμεση παραδοχή από τη Fitch ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους πάνω από τις βαθμίδες «junk» στο προσεχές διάστημα.