Ρεαλιστική και πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής του φορέα που εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων σημείωσε ότι η Ευρώπη έκανε σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών, περιορίζοντας πλέον το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης.

«Πρόκειται για μια ρεαλιστική κίνηση για τις αγορές, για τους επενδυτές, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το νέο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα δεν θα εκτροχιαστεί από την πιθανή αξιολόγηση της χώρας σε βαθμίδα επιλεκτικής χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι απλώς ένα μικρό μεταβατικό στάδιο και σκαλοπάτι για την ανάκαμψη.

Ο Νταλλάρα τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός διάσωσης δείχνει πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης – όπως η Πορτογαλία – που αγωνίζονται για την αποκατάσταση της οικονομικής και δημοσιονομικής τους θέσης.

«Αυτή η επίδειξη βούλησης από τους ηγέτες της Ευρώπης εκτιμώ ότι θα περιορίσει ουσιαστικά τη μεταδοτικότητα της κρίσης», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ΕΚΤ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως έχει καθοριστική ευθύνη για τη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ότι όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν προς τον ίδιο σκοπό.

Για το σχέδιο του IIF είπε ότι αυτό βασίζεται στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί με ένα συνδυασμό τεσσάρων χρηματοοικονομικών εργαλείων και τον Μηχανισμό Επαναγοράς Ελληνικού Χρέους.

Το σχέδιο προβλέπει την ανταλλαγή χρέους με 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή εργαλεία χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας, ανταλλαγή με 30ετή εργαλεία με μείωση ονομαστικής αξίας και ανταλλαγή χρέους με 15ετή εργαλεία με μείωση ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με το IIF οι επενδυτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το υφιστάμενο προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.

Το κείμενο των προτάσεων του IIF

Τα μέλη του IIF καθώς και άλλοι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποφάσισαν να επεκτείνουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει πρόσθετη στήριξη από το ΔΝΤ και το διπλασιασμό των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης από την Ελλάδα είμαστε προετοιμασμένοι να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής και επαναγοράς χρέους. Συνοπτικά το σχέδιο περιλαμβάνει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους με ένα συνδυασμό τεσσάρων εργαλείων:

-ανταλλαγή ομολόγων στην ονομαστική τιμή με νέα 30ετούς διάρκειας

-προσφορά μετακύλισης (roll over) με ομόλογα 30ετούς διάρκειας

-ανταλλαγή ομολόγων μειωμένης αξίας (σε σχέση με την ονομαστική) 30ετούς διάρκειας

– ανταλλαγή ομολόγων μειωμένης αξίας 15ετούς διάρκειας

Προβλέπεται η συμμετοχή των επενδυτών με ισομερή επιλογή μεταξύ των τεσσάρων εργαλείων κατά 25% σε κάθε μια από αυτές

Όλα τα εργαλεία έχουν υπολογιστεί ότι θα επιφέρουν ζημιές κατά 21% με βάση την καθαρή τρέχουσα αξία (NPV) καθώς εκτιμάται ότι η μείωση του επιτοκίου φτάνει το 9%.

Τα νέα επιτόκια δανεισμού έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για την Ελλάδα τα πρώτα χρόνια προκειμένου να αποκτήσει ξανά πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Για παράδειγμα το επιτόκιο των πέντε πρώτων ετών διαμορφώνεται στο 4%.

Με βάση την εκτιμώμενη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 90% οι επενδυτές θα συνεισφέρουν με 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014 και κατά 135 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020.

Επιπλέον βελτιώνεται σημαντικά η περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους καθώς αυξάνεται κατά μέσο όρο από τα έξι στα 11 χρόνια.

Το μέγεθος του μηχανισμού επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να προσδιοριστεί μετά τις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Εκτιμάται όμως ότι θα είναι μεγάλης κλίμακας σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους κατά 13,5 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων μειωμένου επιτοκίου. Προβλέπεται ακόμα ότι αυτά τα οικονομικά μεγέθη της χώρας θα βελτιωθούν και από το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης που θα προκύψουν όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Παράρτημα Α

Τα εργαλεία και οι τεχνικές πτυχές

1.Ανταλλαγή με νέα 30ετή ομόλογα. Το επιτόκιο που θα καταβάλλεται στον επενδυτή θα ακολουθεί την εξής δομή:

Έτη 1-5 4%
Έτη 6-10 4,5%
Έτη 11-30 5%

Μέσο επιτόκιο 4,5%

2.Μετακύλιση ομολόγων που λήγουν με νέα 30ετούς διάρκειας. Τα επιτόκια διαμορφώνονται αντιστοίχως:

Έτη 1-5 4%
Έτη 6-10 4,5%
Έτη 11-30 5%

Μέσο επιτόκιο 4,5%

3.Ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής αξίας με νέα 30ετούς διάρκειας και με το επιτόκιο να διαμορφώνεται ως εξής:

Έτη 1-5 6%
Έτη 6-10 6,5%
Έτη 11-30 6,8%

Μέσο επιτόκιο 6,42%

4.Ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής αξίας με νέα 15ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,9%.

Τα επιτόκια υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Τα τελικά επίπεδα θα διαμορφωθούν όταν εκτελεστεί η συμφωνία και θα βασιστούν στα τρέχοντα επίπεδα swap του ευρώ

Παράρτημα Β

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος

Allianz – Γερμανία
BNP Paribas – Γαλλία
Munich Re – Γερμανία
Swiss Re – Ελβετία
Zurich Financial – Ελβετία
ΑΧΑ – Γαλλία
Generali – Ιταλία
Dexia – Βέλγιο
Deutsche Bank – Γερμανία
HSBC – Μεγάλη Βρετανία
Societe Generale -Γαλλία
ING – Ολλανδία
Commerzbank – Γερμανία
Standard Chartered – Μεγάλη Βρετανία
Intesa SanPaolo – Ιταλία
SEB – Σουηδία
Bayern LB – Γερμανία
BBVA – Ισπανία
Alpha Bank – Ελλάδα
Eθνική Τράπεζα Ελλάδος – Ελλάδα
Eurobank EFG Group – Ελλάδα
Τράπεζα Πειραιώς – Ελλάδα
Τράπεζα Κύπρου – Κύπρος
Hellenic Bank – Ελλάδα
AK Bank – Τουρκία
Scotiabank – Καναδάς
Credit Suisse – Ελβετία
Banco de Credito de Peru – Περού
National Bank of Kuwait – Κουβέιτ
KB Financial Group – Κορέα