Αναγκαία ακόµη και στην… παραλία, στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πλέον η πρόσβαση στο Internet. Οχι µόνο για τους φανατικούς εργασιοµανείς που θέλουν να ρίχνουν έστω και µια «κλεφτή» µατιά στο e-mail τους ή για τους «γκατζετάκηδες» που δεν θέλουν να αποχωριστούν την αγαπηµένη τους συσκευή ούτε στη θάλασσα, αλλά και για όλους τους νέους και µη χρήστες της τεχνολογίας.

Μια «βόλτα» είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο. «Εξυπνα» κινητά, PDAs, «ταµπλέτες» και λάπτοπ επάνω στην ξαπλώστρα ή στην αµµουδιά, δίπλα στο κύµα. Ανέβασµα φωτογραφιών στο Facebook, κατέβασµα τραγουδιών, µηνύµατα από και προς φίλους, είναι µερικές από τις εφαρµογές που χρησιµοποιούν όσοι βλέπουν την τεχνολογία ως χόµπι ή ως µέσο επικοινωνίας, αλλά και e-mail, κυρίως για τους επαγγελµατίες.

Ας δούµε όµως ποιες δυνατότητες πρόσβασης έχουν οι χρήστες των φορητών συσκευών.

Στην Αθήνα λειτουργεί το δηµόσιο ασύρµατο δίκτυο πρόσβασης στο Internet (athensWi-Fi) µέσω ειδικών κόµβων. Μέχρι στιγµής υπάρχουν τέσσερα σηµεία ασύρµατης ευρυζωνικής πρόσβασης που λειτουργούν δωρεάν, µε πολύ καλή κάλυψη, στην πλατεία Συντάγµατος, στην πλατεία Κοτζιά, στο Θησείο και στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη. Φεύγοντας από το κέντρο της Αθήνας, δωρεάν Internet παρέχεται σε σηµεία τουριστικής σηµασίας, όπως είναι το λιµάνι του Πειραιά, ενώ σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του free-wifi.gr, της ελληνικής κοινότητας που ασχολείται µε το hotspotting, δωρεάν ασύρµατη πρόσβαση στο Internet, σε δηµόσιους χώρους, πλατείες, πάρκα, κτλ., προσφέρουν οι ∆ήµοι Αιγάλεω, Χαλανδρίου και Ν. Ηρακλείου.

Ακόµη, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα νησιά των Κυκλάδων προς το παρόν προσφέρεται δωρεάν WiFi πρόσβαση µόνο στην Ερµούπολη της Σύρου, ενώ σύντοµα θα παρέχεται και στη Σαντορίνη.

Στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλά σηµεία Wi-Fi πρόσβασης, όπως στο Ξυλόκαστρο (µε πρωτοβουλία του δήµου), στην Ηλεία (Πύργος, Αµαλιάδα), στην Καλαµάτα, στην Καρδαµύλη, στην Κυπαρισσία, στην Πάτρα και στην Τρίπολη. Σηµειώνεται ότι τα περισσότερα σηµεία δωρεάν πρόσβασης προσφέρονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, κυρίως εστιατόρια και καφέ-µπαρ.

Πιο πλούσια σε δωρεάν Wi-Fi hotspot είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς διαθέτει 37 σηµεία πρόσβασης από την Καλαµαριά ως τη συνοικία των Αµπελοκήπων, σχεδόν κατά µήκος της παραλίας.

Στους τουριστικούς προορισµούς του Ιονίου υπάρχουν 10 Wi-Fi hotspots _ πέντε στη Λευκάδα, τρεις στη Ζάκυνθο και από ένα σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά _ ενώ στα ∆ωδεκάνησα καταγράφονται 12 hotspots στη Ρόδο σε διάφορα σηµεία του νησιού _ όπως Ρόδος, Καλλιθέα, Αφάντου, Γεννάδι, Ψίνθος, Κοσκινού, Φιλέρηµος _ και 10 στην Κω.

Στην Κρήτη υπάρχουν 38 τέτοια σηµεία και συγκεκριµένα 17 στα Χανιά, 16 στο Ηράκλειο, δύο στο Λασίθι και τρία στο Ρέθυµνο.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, υπηρεσίες ασύρµατου ευρυζωνικού Internet µε τη µορφή του Wi-Fi Lan παρέχουν µε χρέωση η Forthnet και η OΤΕnet. Η Forthnet αυτή τη στιγµή διαθέτει πάνω από 100 hotspots (σηµεία σύνδεσης) όπου υπάρχουν καταστήµατά της. Ακόµη, µέσω της συνεργασίας της µε τα Starbucks και µε τα McDonald’s παρέχει πρόσβαση και στους χώρους των καταστηµάτων αυτών σε όλη την Ελλάδα. ∆υνατότητα πρόσβασης σε ασύρµατο ευρυζωνικό Internet δίνει η εταιρεία στα πλοία των Μινωικών Γραµµών, καθώς και σε πάνω από 40 σηµεία ακόµη στην Ελλάδα, κυρίως ξενοδοχεία και καταστήµατα. Σε πάνω από δέκα σηµεία πρόσβασης, κυρίως ξενοδοχεία και καζίνο, εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη για ασύρµατη ευρυζωνική κάλυψη και η OTEnet, µε πιο βασικό το ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πρόσβαση με το κινητό από 29,5 ευρώ

Σ ε ό,τι αφορά την ασύρµατη ευρυζωνική πρόσβαση που παρέχουν οι τρεις «παίκτες» της κινητής τηλεφωνίας, η φιλοσοφία είναι διαφορετική αφού η συγκεκριµένη τεχνολογία λειτουργεί επάνω στο δίκτυο τρίτης γενιάς (3G), το οποίο επιτρέπει ασύρµατη διακίνηση δεδοµένων µε υψηλές ταχύτητες. Η Vodafone παρέχει την υπηρεσία Mobile Broandband, η οποία εξασφαλίζει ασύρµατη πρόσβαση στο Internet, όπου υπάρχει κάλυψη του δικτύου της εταιρείας. Η πιο οικονοµική χρέωση της εταιρείας είναι αυτή των 29,5 ευρώ τον µήνα, µε όριο διακίνησης δεδοµένων στα 5 GB. Αντίστοιχα, η Wind παρέχει την υπηρεσία ADSM, µε όριο διακίνησης δεδοµένων τα 5 GB στην τιµή των 29,5 ευρώ µηνιαίως και 49 ευρώ µηνιαίως για απεριόριστη χρήση.

Η Cosmote παρέχει την υπηρεσία Internet on the Go. Ενδεικτικά αναφέρεται το πρόγραµµα µε όριο διακίνησης δεδοµένων τα 5 GB, το οποίο κοστίζει 29,5 ευρώ µηνιαίως.

Σε περίπτωση υπέρβασης των 5 GB η επιπλέον χρέωση είναι 0,5 ευρώ ανά MB.

Athens Wi-Fi

Σε επίπεδο ιδιωτών, σε ότι αφορά τη δικτύωση, λειτουργεί το Ασύρµατο Μητροπολιτικό ∆ίκτυο Αθηνών (www.awmn.net). Το συγκεκριµένο δίκτυο είναι µια µη κερδοσκοπική ασύρµατη κοινότητα, η οποία έχει τη νοµική µορφή του σωµατείου, µε σκοπό την ανάπτυξη, χρήση και προώθηση ασύρµατου ευρυζωνικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Στο συγκεκριµένο δίκτυο, το οποίο διαθέτει κόµβους που καλύπτουν την Αθήνα και τα προάστιά της αλλά και λίγο πιο αποµακρυσµένες περιοχές, όπως Αίγινα, Σαλαµίνα, περίχωρα Χαλκίδας και άλλα σηµεία εντός Αττικής, µπορεί να διασυνδεθεί οποιοσδήποτε ιδιώτης θελήσει, δωρεάν, κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγµα να διαθέτει κατάλληλο εξοπλισµό. Το δίκτυο σε τρία χρόνια λειτουργίας έχει περίπου 500 ενεργούς κόµβους. Περισσότεροι από 2.000 χρήστες είναι ήδη συνδεδεµένοι και περισσότεροι από 9.000 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδεθούν στο εγγύς µέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ