Mε άνετη πλειοψηφία 161 ψήφων υπέρ έναντι 135 κατά η ιταλική Γερουσία ενέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της Ρώμης για να ξεφύγει η Ιταλία από το στόχαστρο των αγορών. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αλλά και προς τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι προσωπικά, που «υπογράφει» τα μέτρα.

Εως την Κυριακή η Κάτω Βουλή αναμένεται να δώσει επίσης το πράσινο φως στο κρίσιμο για την παραμονή της Ιταλίας εντός του συστήματος των διεθνών αγορών «πακέτο». Στόχος των μέτρων είναι να εξοικονομηθούν έως και 48 δισ. ευρώ και να ισοσκελιστεί ο ιταλικός προϋπολογισμός έως το 2014.
Η έγκριση συνέπεσε με την έκδοση από την ιταλική κυβέρνηση ομολόγων συνολικής αξίας 4,96 δισ. ευρώ με διάρκεια από 5 έως 15 έτη. Η έκδοση πέτυχε, αλλά τα επιτόκια που απαίτησε η αγορά ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων 12 ετών, από την εποχή δηλαδή της λογιστικής κυκλοφορίας του ευρώ και της συμμετοχής της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Το τελευταίο 15θήμερο η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών, που φοβούνται ότι είναι πλέον ευάλωτη για να επιμολυνθεί από τη διαβόητη κρίση χρέους, που έχει εξοστρακίσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία από τις διεθνείς αγορές. Σημειωτέον ότι το ιταλικό χρέος έχει φθάσει στο 120% του ΑΕΠ.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις φοροαπαλλαγών, μειώσεις των δημοσίων δαπανών αλλά και μέτρα για την τόνωση του τουρισμού και των νέων επιχειρηματιών. «Χωρίς τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, το τέρας του χρέους, που έρχεται από το παρελθόν, θα καταβροχθίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο Τρεμόντι.