Στο επίπεδο CCC από Β+ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η απόφαση, σημειώνει η αμερικανική εταιρεία στην ανακοίνωσή της, οφείλεται στην έλλειψη ενός αξιόπιστου πακέτου από την ΕΕ και το ΔΝΤ καθώς και στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μελλοντικό πακέτο ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι η βαθμίδα CCC στην οποία βρίσκεται πλέον η Ελλάδα αντιστοιχεί σε «πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας» σύμφωνα με την αξιολόγηση της Fitch Ratings και βρίσκεται ένα μόλις επίπεδο πάνω από την αξιολόγηση των υπό πτώχευση οικονομιών.

Μετά την υποβάθμιση από τη Fitch το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια μιας σειράς πρόσφατων υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη, ο Οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και το ελληνικό δημόσιο χρέος σε “CCC”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fitch, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το τελικό σχήμα του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος μέχρι τα μέσα του 2014, με νέο δάνειο της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, καθώς και το οριστικό σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Όπως όμως αποφάσισε το Eurogroup την Δευτέρα, το νέο πρόγραμμα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και πρέπει να καταβληθεί η νέα δόση στην Ελλάδα, ενώ το ακριβές σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται τώρα μέσα από εντατικές διαδικασίες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup που λήφθηκε παρουσία της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Είναι συνεπώς άξιο απορίας γιατί η Fitch προέβη στην σημερινή ανακοίνωσή της, παρότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι ήδη και αποφασισμένο και γνωστό.
Η σημερινή απόφαση της Fitch δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απαντηθεί εκ των πραγμάτων μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα».