Νέες, δραστικές μειώσεις στις χρεώσεις περιαγωγής δεδομένων (data roaming) περιλαμβάνει η ανανεωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς, οι μειώσεις αυτές θα φθάσουν ακόμη και παραπάνω από το 50% των χρεώσεων που ισχύουν σήμερα. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία για τους χρήστες «έξυπνων» κινητών (smartphones) και φορητών συσκευών τύπου ΡDΑ ή ταμπλέτας, αλλά θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται σημαντικά λόγω της κρίσης.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις τηλεπικοινωνίες γίνεται αυστηρότερη, καθώς προβλέπει συνεχές «κούρεμα» των χρεώσεων ως το 2016.

Ετσι, με βάση τα ισχύοντα, μια περιήγηση στο Ιnternet για έναν χρήστη «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου ή μιας ταμπλέτας θα κοστίζει ως το ερχόμενο Ιούλιο του 2012 περί τα 90 σεντς ανά Μεγαμπάιτ (ΜΒ), ενώ τον Ιούλιο του 2014 θα κοστίζει 50 σεντς. Να σημειωθεί ότι σήμερα το μέσο κόστος περιαγωγής δεδομένων ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 2 ευρώ ανά Μεγαμπάιτ.

Ετσι όλες οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις τιμές λιανικής των κλήσεων περιαγωγής, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και τροποποιήθηκαν το 2009, από τον τρέχοντα μήνα ως την 30ή Ιουνίου 2012.

Οσον αφορά τις χρεώσεις υπηρεσιών φωνής, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, οι καταναλωτές που επιλέγουν την ευρωχρέωση, η οποία αποτελεί αντικείμενο ρύθμισης σε επίπεδο ΕΕ, δεν θα καταβάλλουν περισσότερα από 35 λεπτά ανά λεπτό της ώρας για τις εξερχόμενες κλήσεις και 11 λεπτά για τις εισερχόμενες, κατά την παραμονή τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τα νέα αυτά ανώτατα όρια τιμών θα μειώσουν προσωρινά τις τιμές λιανικής για τις εξερχόμενες και τις εισερχόμενες κλήσεις φωνητικής τηλεφωνίας από άλλη χώρα της ΕΕ κατά το επόμενο έτος. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα περιαγωγής στη ρίζα τους, με μια μακρόπνοη διαρθρωτική προσέγγιση.Η Επιτροπή θα επανέλθει σύντομα με εκτενείς νέες προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού στις αγορές περιαγωγής» δήλωσε η κυρία Νέλι Κρόες, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Θεματολόγιο.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τις τηλεπικοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες για την περιαγωγή δεδομένων και τη μείωση των τιμών των κλήσεων φωνητικής τηλεφωνίας.

Οι νέες χρεώσεις

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1ης Ιουλίου 2011 η μέγιστη χονδρική τιμή για την περιαγωγή δεδομένων (η τιμή που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μεταξύ τους) θα μειωθεί στα 50 λεπτά ανά ΜΒ (από 80 λεπτά ανά ΜΒ). Ο ισχύων κανονισμός δεν προβλέπει μέγιστη λιανική τιμή για υπηρεσίες δεδομένων.

Οι καταναλωτές και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται από απρόβλεπτους «φουσκωμένους λογαριασμούς» για τη λήψη δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι μηνιαίοι λογαριασμοί για τηλεφόρτωση δεδομένων περιορίζονται σε 50 ευρώ, εκτός αν ο πελάτης έχει συμφωνήσει ρητώς κάτι διαφορετικό.

Παγίδες

Οι παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρέχουν προς τους πελάτες τους εναλλακτικές λύσεις. Αν και σήμερα μπορεί οι χρεώσεις για περιαγωγή δεδομένων στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές», αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι χρήστες υπηρεσιών δεδομένων να υπερχρεώνονται.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν ειδικά προγράμματα για όσους ταξιδεύουν συχνά, τα οποία επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ιnternet εκτός συνόρων με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους. Εν τούτοις, ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν μια σειρά από παγίδες που μπορούν να κάνουν τον λογαριασμό του κινητού ακριβότερο από… ολόκληρο το ταξίδι.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Υπηρεσίες βάσει προγραμμάτων

Διαθέτει την υπηρεσία Cosmote Data Τraveller στους συνδρομητές των προγραμμάτων «Cosmote Απεριόριστα», μέσω της οποίας χρησιμοποιούν τον δωρεάν όγκο του προγράμματός τους και στο εξωτερικό, σε 14 χώρες της Ευρώπης.

Η υπηρεσία προσφέρεται με μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ για τα προγράμματα «Cosmote Απεριόριστα 15-100» και δωρεάν για το πρόγραμμα «Cosmote Απεριόριστα 150».

Η υπηρεσία ισχύει σε όλα τα δίκτυα των χωρών της Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Ιταλία και Τσεχία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μετά την κατανάλωση των δωρεάν ΜΒ του προγράμματος θα ισχύει η χρέωση του εκάστοτε τιμοκαταλόγου περιαγωγής για χρήση δεδομένων στην ευρωζώνη σε προγράμματα ομιλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι συνδρομητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αν ξεπεράσουν το όριό τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλούς λογαριασμούς. Επίσης στο πρόγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες ΜΜS και ΒlackΒerry, οι οποίες χρεώνονται με βάση τον εκάστοτε τιμοκατάλογο περιαγωγής.

Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Data Τraveller πρέπει να απενεργοποιηθεί η υπηρεσία Roaming Data Limit ΕU62, η οποία βάζει «κόφτη» στη χρήση δεδομένων σε περιαγωγή όταν το κόστος ξεπερνά τα 62 ευρώ. Εν τούτοις οι συνδρομητές μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωση των δωρεάν ΜΒ όπως και στην Ελλάδα, στέλνοντας γραπτό μήνυμα «ΕΥ» στο 1256 (χωρίς χρέωση).

«Πακέτα» για συνδρομητές και μη

Η εταιρεία επιτρέπει στους συνδρομητές της να κάνουν χρήση του πακέτου δεδομένων του προγράμματός τους και στο εξωτερικό με επιπλέον 5 ευρώ τον μήνα, αν είναι συνδρομητές των νέων προγραμμάτων «Vodafone Unlimited». Μάλιστα, ειδικά στα προγράμματα «Vodafone Unlimited 175» και «Vodafone Μobile Ιnternet Unlimited» η δυνατότητα παρέχεται δωρεάν χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Για τους συνδρομητές του νέου προγράμματος «Vodafone Unlimited 175» καθώς και του προγράμματος «Vodafone Μobile Ιnternet Unlimited» η δυνατότητα παρέχεται δωρεάν και αυτόματα με την εγγραφή τους στο πρόγραμμα.

Η χρήση του δωρεάν όγκου Μobile Ιnternet στο εξωτερικό ισχύει κατά την περιαγωγή σε όλα τα συνεργαζόμενα δίκτυα σε Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τσεχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση του όγκου δεδομένων για χρήση Ιnternet ισχύει για ημερολογιακό μήνα, ενώ όταν κατά την περιαγωγή στις χώρες όπου ισχύει το πρόγραμμα η χρήση δεδομένων φθάσει το 80% και το 100% του ενσωματωμένου όγκου Μobile Ιnternet oι συνδρομητές λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα μέσω SΜS για την κατανάλωσή τους.

Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει επιπλέον το ημερήσιο ή το μηνιαίο πακέτο περιαγωγής δεδομένων Μobile Ιnternet. Σε αυτή την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά ημέρα ή μήνα. Για παράδειγμα, για όγκο 5 ΜΒ ημερησίως το κόστος είναι 5 ευρώ για την Ευρώπη και 15 ευρώ για τον υπόλοιπο κόσμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ