Ούτε τρεις ώρες δεν κράτησε η προτεινόμενη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητούσε η κυβέρνηση από τους πολίτες που είχαν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ λόγω αποδείξεων να επιστρέψουν την επιπλέον διαφορά. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter πήρε στον «αέρα» πίσω τη διάταξη. Ωστόσο για τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 οι αποδείξεις θα λαμβανονται υπόψη μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου καθώς καταργείται οποιαδήποτε επιπλέον έκπτωση φόρου.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια πολίτες και θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, την 5η δόση του δανείου των 12 δισ. από την Τρόικα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ.

Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους». Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα

– Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

– Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

– Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

– Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%

– Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

– Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

– Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

Διαβάστε ολόκληρο τον εκτελεστικό νόμο