Μετά το μπαράζ των νέων φορολογικών βαρών που οδηγήθηκε η κυβέρνηση λόγω της κατάρευσης των φορολογικών εσόδων τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου και τις απαιτήσεις της τρόικας να περικοπούν «εδώ και τώρα» οι δαπάνες του προυπολογισμού που αντί να μειώνονται αυξήθηκαν το 2011, σήμερα ανακοινώνονται νέες περικοπές στους μισθούς και το εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ακόμη και στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύησης Συνταξιούχων. Παράλληλα θα ανακοινωθεί η διαδικασία της «εργασιακής εφεδρείας» για όσους εργάζονται σε φορείς του δημοσίου που θα κλείσουν και η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο.
Στον εκτελεστικό νόμο που πλέον έχει προσλάβει τη βαρύτητα του νέου μνημονίου περιλαμβάνονται ειδικό κεφάλαιο για τις περικοπές δαπανών που οδηγούν σε σοβαρές μειώσεις όλων των αποδοχών που καταβάλονται από το δημόσιο και σε σοβαρές επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεέυθερων επαγγελματιών ακόμη και των αγροτών.
Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα, μετά την ψήφιση τους, προκαλώντας δεύτερο «σόκ» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ που καλείται να υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά κυρίως στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλος θα ανημερώσει σήμερα τα κόμματα για το σύνολο των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στον εκτελεστικό νόμο, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει στη διάθεση του «το Βήμα» οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ θα κληθούν να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύησης για την καταπολέμηση της ανεργίας 2% κάθε μήνα κι επιπλέον 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων που καταβάλει το εφ΄άπαξ.
Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η περικοπή του εφ΄ άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ κατά 15%.
Επίσης για πρώτη φορά δημιουργείται ειδικός λογαριασμός από τον οποίοι θα επιδοτούνται για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι σε φορείς και πρόσωπα του δημοσίου που κλείνουν. Οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε «εργασιακή εφεδρεία» προκειμένου να αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ με τον κίνδυνο να απολυθούν με τη λήξη του δωδεκαμήνου.
Επίσης με το νομοσχέδιο καθιερώνεται η μερική απασχόληση – part time – στο δημόσιο επιτρέποντας στους υπαλλήλους να ζητήσουν με αίτηση τους τη μείωση των ωρών εργασίας κάθε ημέρας στο μισό ή των ημερών εργασίας του μήνα ή του έτους στο μισό, με ανάλογη μείωση των αποδοχών.
Η ρύθμιση μπορεί να ισχύσει για διάστημα πέντε ετών.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΑΝΕΡΓΩΝ
Οι άλλες ρυθμίσεις που «πονάνε» προβλέπουν τα εξής:
-Επιβάλεται τέλος 10 ευρώ το μήνα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να καταβάλεται επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους
-Επιβάλεται ειδική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ σε όλες τις επιχειρήσεις και μάλιστα επί του τζίρου τους
-Αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για 570.000 από τους 700.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες – Θα πληρώνουν εισφορές 270 ευρώ από 135 που πληρώνουν σήμερα.
-Κόβονται κι άλλο οι συντάξεις – Με τον τελευταίο νόμο οι συντάξεις λόγω 35ετίας υπολογιζόταν στο 80% των συντάξιμων αποδοχών και τώρα σ΄ αυτό συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματατο συντελεστή άξιμες αποδοχές λόγω
-Διπλασιάζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για τις συντάξεις άνω των 1700 ευρώ
-Επιβάλεται επιπλέον εισφορά 6 – 10% στις συντάξεις συνταξιούχων ηλικίας κάτω των 60 ετών.
-Επιβάλεται εισφορά 3-10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. στα 270
«ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ»
Ο κ. Βενιζέλος αναγνωρίζει ότι «τα μέτρα είναι βαριά» και δεσμεύεται για συνολική επανεξέταση του φορολογικού συστήματος μόλις «περάσουμε τον κάβο». Οπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι ιδίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν εδώ και πολύ καιρό ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος και γι΄ αυτό σας είπα ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται κάθε φορά να προστεθούν σε κάποιες άλλες παλαιότερες και έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποσπασματικό χαρακτήρα και χαρακτήρα απόλυτα συνδεόμενο με τη δημοσιονομική ανάγκη της περιόδου, πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους από κάθε πλευρά και αυτό πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει και θα γίνει αμέσως στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι παραλλήλως θα έχουμε κάνει αυτά που δεν έχουμε κάνει επί χρόνια ως κράτος και ως πολιτικό σύστημα, για να συλλάβουμε πράγματι τη φοροδιαφυγή και να φέρουμε την παραοικονομία μέσα στην επίσημη οικονομία«.
Αντιλαμβανόμενος το τεράστιο βάρος του νέου μνημονίου απέφυγε να αναφερθεί στις περικοπές των αποδοχών – μισθών, συντάξεων και επιδομάτων – που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τώρα εξειδικεύονται.