Σε επεξηγηματικές δηλώσεις για την «ετοιμότητα» της Γερμανίας στην αντιμετώπιση μιας πιθανής πτώχευσης της Ελλάδας προέβησαν σήμερα παράγοντες της γερμανικής οικονομίας.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία «είναι προετοιμασμένη για όλα» αναφερόμενος στις συνέπειες μη ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέλιξη που, όπως εικάζεται, θα σημάνει τη μη καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου με απρόβλεπτες συνέπειες για το ελληνικό χρέος.

Σήμερα ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανή πτώχευση δεν θα είχε πολύ μεγάλες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Βόλφγκανγκ Φραντς αιτιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι «ο όγκος των εξαγωγών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρός» και συνεπώς οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο θα ήταν μηδαμινές.

Παρόμοια άποψη αλλά από διαφορετική σκοπιά εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Αντρέας Ντόμπρετ. Ο γερμανός τραπεζίτης δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Boersen Zeitung ότι «η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο» προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη μοιράζονται τόσο το ΔΝΤ όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «στην απευκταία περίπτωση που συμβεί αυτό, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι καλά προετοιμασμένο για να το αντέξει». Ο τραπεζίτης τόνισε ότι οι 15 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια στα απαιτούμενα επίπεδα. «Οι τράπεζες έχουν αυξήσει το συντελεστή κεφαλαίων Tier 1 στο 12% ενώ κατέχουν ασφάλιστρα κινδύνου (CDO) επί των ελληνικών ομολόγων συνολικού ποσού κάτω του ενός δισ. ευρώ». Τα δεδομένα αυτά, είπε ο Ντόμπρετ, καθιστούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας «στιβαρό».