Στην επιβολή φόρου αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 1-4% και θα επιβληθεί σε όλα τα εισοδήματα κατέληξε η κυβέρνηση μετά την «αντίσταση» υπουργών και βουλευτών στη μείωση του αφορολογήτου ορίου παρ’ ότι είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέρχεται στο 50% του μέσου εισοδήματος.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος της υποστήριξης των μέτρων στις κρίσιμες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου που θα ακολουθήσει, η λύση που επιλέχθηκε, δηλαδή η επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» θα ισχύσει μέχρι και το 2015.Μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και έμποροι θα κληθούν να καταβάλουν ποσοστό 1%-3% ή 4% των συνολικών ετησίων εσόδων τους.
Παράλληλα θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους αλλά ειδικά για επαγγελματίες.
Ο υπουργός παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, είπε ότι θα υπάρξει έλεγχος «πόθεν έσχες» για κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς, οι οποίοι άσκησαν δημόσια εξουσία, αλλά και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς εάν εφέτος θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, πέραν των πρόσθετων 6,4 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η διορθωτική κίνηση που κάνουμε, θα πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα».
Όμως,ανέφερε «ουδείς μπορεί να προδικάσει το πού θα είναι η οικονομική δραστηριότητα μέσα στον χρόνο».
Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, στο τέλος Ιουνίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και στις αρχές Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Ολα τα μέτρα
Με τον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα οριστεί το ποσό του εισοδήματος (πιθανότατα 8.000 ή 12.000 ευρώ), πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Επίσης:
-Επιβάλλεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
-Αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την α΄ κατοικία.
-Αυξάνονται τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης και καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον χώρο αυτόν.
-Θα εξετασθεί η φορολόγηση στα αναψυκτικά, σε συνάρτηση από 1ης Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.
-Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ότι δεν επιθυμεί να θιγεί το τραπεζικό σύστημα.
-Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία, θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.
-Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.
-Επέρχεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξης του 10%.
-Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
-Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων.

-Δεδομένη είναι η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.