από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια και όχι οικονομικές απολαβές

Αλλάζουν οι προσδοκίες τους σε καιρό κρίσης
Ερευνα: Οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια και όχι οικονομικές απολαβές
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και προκαλεί ανασφάλεια και έντονους προβληματισμούς στους εργαζόμενους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 Αλλαζουν οι προσδοκίες των εργαζομένων σε περιόδους κρίσης, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Adecco Ελλάδας, η οποία τονίζει ότι εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ μόνον το 4% όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα και προκαλεί ανασφάλεια και έντονους προβληματισμούς στους εργαζόμενους, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια δεν θα περίμεναν με τίποτα ότι θα τους ανακοινώναν μείωση μισθού και αύξηση ωρών εργασίας και θα ήταν ικανοποιημένοι καθώς δεν απολύθηκαν ή δεν έβαλε λουκέτο η επιχείρησή τους. Οπως υποστηρίζει και η κυρία Ναταλία Μάκκα, ιδιωτική υπάλληλος στο διοικητικό τμήμα κέντρου αποκατάστασης αναπήρων, οι αλλαγές στον εργασιακό στίβο στην Ελλάδα είναι ραγδαίες τον τελευταίο χρόνο, αφού οι υπάλληλοι είναι φοβισμένοι λόγω ενδεχόμενης απόλυσης και κυριαρχεί μια ανασφάλεια που μειώνει την αποδοτικότητα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντως, όπως προσθέτει η ίδια, αυτή την περίοδο προτεραιότητα της στην εργασία της είναι η ασφάλεια και όχι οι οικονομικές απολαβές, κάτι που δεν ίσχυε πριν από δύο χρόνια.

Ειδικότερα, εν μέσω κρίσης η αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητά από την εργασία του το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακόμη όμως και εν μέσω κρίσης που οι συνθήκες δεν ευνοούν την αλλαγή ή την εύρεση εργασίας η ικανοποίηση από το αντικείμενο εργασίας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό, όπως δείχνει το 28% των συμμετεχόντων που το επέλεξε. Στην τρίτη θέση συναντούμε εκείνους που αναζητούν καλό εργασιακό περιβάλλον με ποσοστό 12% ενώ το 11% του δείγματος αναζητά προοπτικές εξέλιξης. Μόνον το 4% των συμμετεχόντων όρισαν ως σημαντικό χαρακτηριστικό τις οικονομικές απολαβές, κάτι που είναι αναμενόμενο σε περίοδο οικονομικής πίεσης, όταν εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα.

Παράγοντες οι οποίοι προκαλούν αίσθηση ασφάλειας στην εργασία
Μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση παρέχει αίσθηση ασφάλειας στην πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 65%, καθώς είναι ικανή να διασφαλίσει πρωτίστως τη βιωσιμότητά της και κατ'επέκταση την ευρωστία των υπαλλήλων της. Στη δεύτερη θέση, με αρκετά χαμηλότερο ποσοστό (14%), οι συμμετέχοντες επέλεξαν την πρόσβαση σε επικοινωνία με την διοίκηση για εκτενή ενημέρωση, ενώ το 12% όρισε ως σημαντικότερο παράγοντα την ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της επιχείρησης. Η αλληλεπίδραση με τη διοίκηση σε διαφορετικά επίπεδα (διάλογος - ενημέρωση) συμβάλλει στην αίσθηση ασφάλειας που νοιώθουν οι εργαζόμενοι.

Ευελιξία στο θέμα των οικονομικών απολαβών σε περίοδο κρίσης, εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες στην εργασίας είναι ικανοποιητικοί
Η συντριπτική πλειοψηφία (93,2%) του δείγματος προτίθεται να δείξει ευελιξία όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές κατά τη διάρκεια κρίσης και εφόσον οι υπόλοιποι παράγοντες όπως το αντικείμενο της εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, οι προοπτικές εξέλιξης κλπ είναι ικανοποιητικοί. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το ποσοστό του 93,2% περισσότερο διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους απολαβές εμφανίζονται οι άντρες με το 96% αυτών να απαντούν θετικά σε σχετική ερώτηση. Αντίστοιχα, θετική απάντηση έδωσε το 88,3% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το ηλικιακό group 31 - 35 (άντρες και γυναίκες) αποτελεί το πιο «ευέλικτο» με το εντυπωσιακό 97,3% αυτού να απαντά θετικά σε σχετική ερώτηση και ακολουθεί με 91,5% το γκρουπ ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών.

Παράγοντες που καθορίζουν τον βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον
Το ενδιαφέρον της διοίκησης για την προστασία των εργαζομένων από κινδύνους στο χώρο εργασίας απασχολεί το 57% των συμμετεχόντων, οι οποίοι επιθυμούν η διοίκηση της εταιρίας τους να τους εξασφαλίζει ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Ακολουθούν, με ποσοστό 20%, οι κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης, με ποσοστό 15%, κατατάσσεται ο εξοπλισμός γραφείου, που μπορεί να περιλαμβάνει από σύγχρονα, αξιόπιστα και φιλικά προς τους χρήστες μηχανήματα μέχρι γραφική ύλη. Στη σύγχρονη Κοινωνία της Πληροφορίας, η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή ροή της εργασιακής καθημερινότητας.

Παράγοντες που καθορίζουν την ικανοποίηση από τις σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους
Αδιαμφισβήτητα, το καλό εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στην απόδοση και παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Σε πρώτη προτεραιότητα και με ποσοστό 36% των ερωτηθέντων, ο σεβασμός στο πρόσωπο του κάθε εργαζομένου, ανεξαρτήτου ιεραρχίας ή αντικειμένου εργασίας, καθορίζει την ικανοποίηση από τις εργασιακές σχέσεις. Ακολουθεί, με ποσοστό 19%, η αίσθηση πως ο εργαζόμενος ανήκει σε ομάδα με κοινούς στόχους και όραμα, ενώ τρίτη σε προτίμηση (15%) έρχεται η δίκαιη αντιμετώπιση, απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, προτιμήσεις και υποκειμενικούς παράγοντες. Ένα μικρότερο ποσοστό, 12%, επέλεξε ως σημαντικό παράγοντα την εμπιστοσύνη στην ηγεσία της επιχείρησης, ενώ μόλις το 7% των συμμετεχόντων θεωρούν ως σημαντικό παράγοντα στη σχέση τους με τους προϊσταμένους τους την ελευθερία έκφρασης της γνώμης τους, ακόμα και αν είναι αντίθετη από αυτή των προϊσταμένων τους, χωρίς φόβο συνεπειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κατέταξαν τελευταίες σε σημαντικότητα τις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός γραφείου με συναδέλφους και προϊσταμένους. Πιο συγκεκριμένα: μόλις το 6% επέλεξε ως παράγοντα ικανοποίησης τις ευκαιρίες για κοινωνικές συνευρέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους και το 5% τις φιλικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους.

Απαραίτητοι παράγοντες για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο
Στην κορυφή των προτιμήσεων με ποσοστό 39%, οι συμμετέχοντες επέλεξαν τη δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων και απόκτησης γνώσεων και εξειδίκευσης στο αντικείμενο εργασίας μέσω της εταιρείας στην οποία εργάζονται, ως παράγοντα επαγγελματικής εξέλιξης. Ακολουθεί η προοπτική προαγωγής με 24% και η δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένες διαδικασίες προαγωγής της επαγγελματικής εξέλιξης, που επιλέχθηκε από το 22% του δείγματος. Τέλος, το 15% των συμμετεχόντων επέλεξαν ως απαραίτητο παράγοντα για την εξέλιξη στον εργασιακό χώρο την επαρκή εσωτερική εκπαίδευση για νέα Trends και διαδικασίες της εταιρείας.

Work - life balance - Εργασία περισσότερες ημέρες και ώρες σε βάρος της προσωπικής ζωής των εργαζομένων εάν είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας
Το 92%, η συντριπτική πλειοψηφία τους δείγματος της έρευνας, δηλώνει διατεθειμένο να εργαστεί περισσότερες ώρες και ημέρες προκειμένου να επιβιώσει η εταιρεία. Η εργασία σε βάρος της προσωπικής ζωής αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς» ιδιαίτερα κατά την τωρινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η εύρεση και η διατήρηση της θέσης εργασίας δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι αυτονόητη.

Το 90,4% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει διατεθειμένο να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εργασία του για να βοηθήσει στη βιωσιμότητα της εταιρίας, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν θετική διάθεση (94,7% αυτών). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πιο έτοιμοι να θυσιάσουν την προσωπική τους ζωή σε δύσκολους καιρούς για να στηρίξουν την εταιρία όπου εργάζονται εμφανίζονται άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, καθώς θετικά απάντησε το 95,7% του ηλικιακού αυτού group.

Πότε αντλούν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους τα στελέχη μόνιμου προσωπικού
Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ο σημαντικότερος παράγοντας ικανοποίησης είναι να ταιριάζει το αντικείμενο της εργασίας με τα προσόντα και ενδιαφέροντά τους, καθώς έτσι αποκτούν προσωπικό ενδιαφέρον και η υλοποίηση της εργασίας έρχεται μέσα από θετική διάθεση και προσωπική ολοκλήρωση. Στη δεύτερη θέση σπουδαιότητας, με ποσοστό 22%, βρίσκεται η ελευθερία πρωτοβουλίας και αποφάσεων, που συνδέεται με την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό που αναζητούν οι εργαζόμενοι για να νιώσουν ασφάλεια. Το 11% επιλέγει ως σημαντικό παράγοντα το αντικείμενο της εργασίας να ανταποκρίνεται στην περιγραφή της από την αγγελία ή από αυτά που είχαν συζητηθεί μεταξύ υποψηφίου και διοίκησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν το λογικό ωράριο εργασίας (5%) και ο λογικός φόρτος εργασίας (4%).


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μας πήραν είδηση... | 12/06/2011 08:22
  Δεν νομίζετε ότι με τέτοιες "έρευνες" που εμφανίζονται χάνει την όποια αξιοπιστία του έχει απομείνει ο χώρος της στατιστικής έρευνας; Η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο θα έπρεπε να προσέχει που βάζει το όνομά της, εκτίθεται και η ίδια...
  vbatsio
  απάντηση00
   
   
  To να δουλεύεις τζάμπα... | 12/06/2011 00:39
  ΔΕΝ είναι θέμα προτεραιοτήτων! Είναι θέμα αξιοπρέπειας! Τι είναι αυτά που γράφετε;!
  Aksioprepeia
  απάντηση00
   
   
  Είσαστε αναξιόπιστοι .... | 11/06/2011 12:12
  Η οργή μου σχετικά με τα αποτελέσματα όλων αυτών των <> που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ιδιωτικό τομέα είναι απερίγραπτη. Θα ξεκινήσω υπογραμμίζοντας ότι η <> έγινε από μία πολυεθνική (εδρεύει στην Ελβετία), της οποίας οι πελάτες είναι πολυεθνικές (βρίσκει το προσωπικό)...τίποτα μεμπτό ως εδώ...Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί οι υποψήφιοι εργοδότες θέλουν να διαμορφώσουν ένα προφίλ εργαζόμενου, που θα ξεπερνάει αυτούς τους γελοίους περιορισμούς που αφορούν τις μόνο οκτώ ώρες εργασίας, τις μόνο πέντε ημέρες δουλειάς και φυσικά που θα απαιτούν να αμείβονται και από πάνω.Για τα ευρήματα δε της θα έλεγα ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κάποια συντριπτικά ποσοστά, που εμένα με θυμίζουν ποσοστά δημοψηφισμάτων στο Ιράκ την εποχή του Σαντάμ Χοσεϊν !!! Πάντως η εργασιακή πραγματικότητα στον τόπο μας ποτέ δεν ακολουθούσε έτσι και αλλοίως οποιαδήποτε νομοθεσία. Το πενθήμερο και το οκτάωρο είναι καταπατημένο στον ιδιωτικό τομέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε εποχές μαλίστα που η οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων ήταν απερίγραπτη. Άρα το ζήτημα δεν είναι όπως μας παρουσιάζεται η των επιχειρήσεων, αλλά η νομιμοποιήση της παρανομίας των προηγούμενων εποχών. Η κάλυψη-προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από επιθεωρήσεις εργασίας και λοιπές κρατικές υπηρεσίες είναι από ανύπαρκτη ως διαπλεκόμενη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πάντα όταν ανακοινώνται μέτρα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πάντα χρυσώνεται το χάπι με την ενίσχυση των επιθεωρήσεων εργασίας! Συμπερασματικά η <,έρευνα>> εξυπηρετεί αποκλειστικά συγκεκριμένα συμφέροντα, δημιουργεί κλίμα και βέβαια κάθε αλλο παρά αξιόπιστη μπορεί να θεωρηθεί...
  ε.π.
  απάντηση70
   
   
  άθλιοι και μιάσματα της δημοσιογραφίας. | 11/06/2011 11:08
  Τι είναι αυτά που γράφετε ξεπουλεμένα τομάρια. Τι σατανάδες είσαστε και τι συμφέροντα εξυπηρετείτε; Και τώρα ακόμα που έχει έρθει η ώρα να κλείσει το αμαρτολό συγκρότημα σας, εξακολουθείτε να ασχημονείτε είς βάρος του Λαού και της πατρίδας. Αμέτε στα τσακίδια άθλιοι και μιάσματα της δημοσιογραφίας.
  ΕΝΑΣ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ ΨΕΚΑΣΜΑΤΑ
  απάντηση102
   
   
  Φαιδρότητες | 10/06/2011 16:53
  Απίστευτη σάχλα! Ποιος δουλεύει για χόμπι σήμερα; Αν θέλαμε να μη πληρωνόμαστε θα κάναμε άλλα πράγματα, δεν θα τρέχαμε από τις 8 το πρωί στα γραφεία. Ακόμη και στις αναδυόμενες οικονομίες που δουλεύουν 12ωρα με χαμηλά μεροκάματα αυτό θα αλλάξει και τότε θα αλλάξουν πάλι οι ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι στη φύση του ανθρώπου να λαμβάνει χειροπιαστή αμοιβή όταν προσφέρει έργο, αν ήθελε ηθική ικανοποίηση μόνο θα ταξίδευε ή θα την έβγαζε στις παραλίες. Ηλίθια έρευνα και προφανώς κατευθυνόμενη αφού εξυπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις
  Δημ.
  απάντηση133
   
   
  ΠΕΡΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ | 10/06/2011 16:51
  α)ΔΕΝ ΑΝΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "EPEYNAΣ" ΑΡΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Β) ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ "ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ" ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ
  1947
  απάντηση100
   
   
  eleos | 10/06/2011 12:44
  πλακα μας κάνετε? ποιοι απάντησαν στην έρευνα αυτή που δεν τους ενδιαφέρουν οι οικονομικέ απολαβές και είναι διατεθειμένοι να μειωσουν τον μισθό τους προκειμένου το περιβάλλον στο γραφείο να ειναι καλό.. τι μπουρδες είναι αυτές... παρακαλώ τουλάχιστον σεβαστείτε τον κόσμο που Δουλευει πραγματικά και βασανίζεται καθημερινά με προβλήματα όπως του που να αφήσει τα παιδιά του για να πάει στην δουλειά το πως θα πληρώσει τα εξοδα του τα μεταφορικά και το πως θα μπορέσει να φέρει χρήματα στο σπίτι ασχετα απο το πόσο κοντά ή μακριά δουλεύει για να πληρώσει το μηνιαίο ζείν, τα υπόλοιπα περι καλού περιβάλλοντος αφήστε τα για αυτούς που δουλευουν δημόσιο και επαιρναν άδειες του χαβαλέ για την λαική αγορά! Επιτέλους κι εμείς ιδ. υπάλληλοι και γονείς είμαστε χρόνια και ξέρουμε πως ο επιούσιος είναι η επιβραβευση της εργασίας μας! Τώρα αν άλλοι θέλουν παράσημα αυτοί θα είναι 1/4 στους 1,000,000. Ελεος και ντροπή!
  eleos pia me ta athlia psyhotest!
  απάντηση160
   
-