Τη στιγµή που τα παραδοσιακά χρηµατοοικονοµικά κέντρα της Δύσης αντιµετωπίζουν µε επιφυλακτικότητα και δυσπιστία την Ελλάδα, κεφάλαια από τις νέες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας εµφανίζονται διατεθειµένα να εκµεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η κρίση της ελληνικής οικονοµίας. Η διάθεση αυτή των επενδυτικών κεφαλαίων αποτυπώνεται στην πράξη στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Την περασµένη εβδοµάδα ο ρώσος µεγιστάνας Αλεξάντρ Nέσις απέκτησε µέσω του επενδυτικού κεφαλαίου ICT περίπου το 5% της τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση της Πειραιώς, καθώς πρόκειται για την τρίτη στρατηγική συµµαχία µε ισχυρά κεφάλαια του εξωτερικού που επιτυγχάνει η διοίκηση της τράπεζας µεσούσης της κρίσης. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν πάντα µια πολυµετοχική ελληνική τράπεζα. Με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι ο πρόεδρος του Οµίλου κ. Μιχ. Σάλλας ακολουθεί µια πολιτική σύµφωνα µε την οποία διευρύνει την πολυµετοχικότητα της τράπεζας σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά ήλθε σε συµφωνία µε την τράπεζα First Golf Bank του Αµπου Ντάµπι, η οποία απέκτησε ποσοστό 3,5%.

Στη συνέχεια, πριν από περίπου ένα µήνα, στο µετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς εισήλθε το τσεχικό επενδυτικό κεφάλαιο PPF του επιχειρηµατία Πετρ Κέλνερ, το οποίο επίσηµα κατέχει το 5,7% της τράπεζας, ενώ σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες το ποσοστό του είναι µεγαλύτερο. Συνολικά, περίπου το 15% του µετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από τους τρεις αυτούς ξένους στρατηγικούς εταίρους.

Ολες οι κινήσεις αυτές έγιναν σε συννενόηση µε τηδιοίκηση της τράπεζας. Ενδεικτικό είναι ότι εκπρόσωποι του ρωσικού και τσεχικού επενδυτικού κεφαλαίου συµµετέχουν ήδη από τον περασµένο µήνα στο διοικητικό συµβούλιο της Πειραιώς. Σύµφωνα µε κύκλους της διοίκησης της τράπεζας, η στρατηγική συµµετοχή µεγαλοµετόχων µε ισχυρή οικονοµική επιφάνεια αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Πειραιώς, η οποία έτσι αποκτά µεγαλύτερες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να αξιοποιήσει προσβάσεις, επιχειρηµατικές διασυνδέσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης διεθνών εργασιών και να βρεθεί στο προσκήνιο όταν ανοίξουν και οι δουλειές πάλι για το ελληνικότραπεζικό σύστηµα.

Ευκαιρίες όµως στην ελληνική αγορά είδαν και οι ξένοι επενδυτές. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές η απόφασή τους να επενδύσουν στην Πειραιως συνδέεται µε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που αναµένονται στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο για τη δηµιουργία ισχυρότερων οµίλων.

Οι 40άρηδες στη λίστα του «Forbes»

Ο νέος µεγαλοµέτοχος της Πειραιώς, ο 48χρονος Αλεξάντρ Nέσις , γεννήθηκε και σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ) και είναι επιχειρηµατικό δηµιούργηµα της µετασοβιετικής εποχής της Ρωσίας. Ξεκίνησε τις επιχειρηµατικές δραστηριότητές του µε τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Μιχαήλ Γκορµπατσόφ. Σήµερα, σύµφωνα µε το περιοδικό «Forbes», έχει προσωπική περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων που τον φέρνει στην 459η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη και στην 39η στη Ρωσία. Το 1991 ίδρυσε την εταιρεία του, η οποία αργότερα µετεξελίχθηκε στο ICT Group και δηµιούργησε τα πρώτα της κέρδη από την εξόρυξη ουρανίου στην Κεντρική Ασία. Σήµερα στον όµιλο ανήκει η Nomos Bank, η πρώτη ρωσική τράπεζα που εισήχθη τον περασµένο µήνα στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου αντλώντας περίπου 700 εκατ. δολάρια.

Στη Nomos Bank συµµετέχει µε ποσοστό περίπου 30% και το fund PPF, ιδιοκτησίας του 47χρονου τσέχου µετόχου της Πειραιώς Πετρ Κέλνερ, ο οποίος ξεκίνησε τις επιχειρηµατικές δραστηριότητές του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο µετά τη Βελούδινη Επανάσταση στην τότε Τσεχοσλοβακία. Σήµερα είναι, σύµφωνα µε το «Forbes», ο πλουσιότερος Τσέχος µε περιουσία 9,2 δισ. δολαρίων, που τον κατατάσσει στην 97η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσµίως. Το PPF συµµετέχει και σε άλλες εταιρείες στη Ρωσία, µεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις του Αλεξάντρ Νέσις, όπως π.χ. η εταιρεία εξόρυξης ασηµιού και χρυσού Polymetal. Η παρουσία του PPF είναι έντονη στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Κύπρος κτλ.) στους τοµείς της λιανικής τραπεζικής και των ασφαλειών, κλάδου στον οποίο συνεργάζεται µε την ιταλική Generali.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η µοναδική ελληνική τράπεζα µε ανατολικοευρωπαίους βασικούς µετόχους. Τον περασµένο Σεπτέµβριο ο 44χρονος ρώσος επιχειρηµατίας Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ απέκτησε το 9,6% της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόκειται για ακόµη έναν µεγιστάνα που φιγουράρει στην 93η θέση της λίστας του «Forbes» µε περιουσία 9,5 δισ. δολαρίων που τον κατατάσσει στη 14η θέση µεταξύ των πλουσιότερων Ρώσων.

Μάλιστα οι µεγαλοµέτοχοι της Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου συνεργάζονται επιχειρηµατικά, καθώς το ICT Group του Αλεξάντρ Νέσις κατέχει µεγάλο ποσοστό της εταιρείας χηµικών Uralkali του Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, µιας από τις µεγαλύτερες παραγωγούς καλίου παγκοσµίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ