από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 
Αλλάζει η κλίμακα με ενιαίο συντελεστή 18% για εισοδήματα από €8.000 ως €16.000

Κόβεται στις €8.000 το αφορολόγητο

Κλείδωσαν τα μέτρα σε συμφωνία με την τρόικα- Επιβαρύνονται 8.500.000 πολίτες- Γλιτώνουν οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών
Κόβεται στις €8.000 το αφορολόγητο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 Οριστικοποιήθηκαν τα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν από εφέτος 8.500.000 πολίτες, οι λεπτομέρειες των οποίων αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής αποφασίστηκε το αφορολόγητο όριο της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων να μειωθεί σε 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα. Η μείωση θα αφορά όλους τους πολίτες, δηλαδή μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, αγρότες, βιοτέχνες κτλ., με εξαίρεση τους συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της άμεσης φορολογίας με στόχο να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, η οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2011 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κράτους. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε με τι φορολογικό συντελεστή θα επιβαρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα για τα έσοδα και την ελληνική οικονομία. Δύο είναι οι προτάσεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη αφορά την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 12.000 ευρώ. Αν αποφασιστεί αυτό, τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για όλους θα κυμανθούν από 100 ευρώ ως 400 ευρώ ετησίως.

Η δεύτερη πρόταση αφορά την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 18% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 8.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, η πρόσθετη επιβάρυνση θα διαμορφωθεί από 180 ευρώ ως 720 ευρώ ετησίως. Ουσιαστικά δηλαδή ο συντελεστής 18% που εφαρμόζεται σήμερα στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ ως 16.000 ευρώ θα ισχύσει από τις 8.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τουλάχιστον προς το παρόν δεν πρόκειται να αλλάξει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί άμεσα και θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη των φορολογουμένων από τον επόμενο μήνα, καθώς θα αλλάξει η παρακράτηση του φόρου. Στόχος να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς εμφανίζουν σημαντική υστέρηση, η οποία οφείλεται σε πέντε λόγους:

Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι.

Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 12.000 ευρώ από 10.500 ευρώ που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητος για εισόδημα ως 15.000 ευρώ.

Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων, αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων, λόγω της ύφεσης και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.

Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρου και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης, λόγω της μείωσης της κερδοφορίας).

Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις ως και 15.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή 30.000 ευρώ, για έγγαμο, μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων.

Καταργείται για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες»

Στην απόφαση να καταργηθεί για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), αλλά και για κεφάλαια που προσδοκάται να επενδυθούν στην τουριστική κατοικία εν όψει και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Μάλιστα το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν πρόσφατα στο Ζάππειο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά. Αξίζει να τονιστεί ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης αγοράς του Real Εstate, η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επίσης θα επανακάμψει η αγορά εργασίας, αφού τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν σε κάθε δραστηριότητα της οικοδομής ξεπερνούσε τις 800.000.

Εκτακτη εισφορά στους κατέχοντες

Μόνο οι υπηρεσίες που προσφέρουν εστιατόρια, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία κτλ. θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο και προς το παρόν δεν γίνεται κουβέντα για μετάταξη και άλλων προϊόντων- ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε στο θέμα της φορολογίας των αναψυκτικών, καθώς «παγώνει» για εφέτος η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων. Την απόφαση αυτή έλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο θα είχε επίπτωση στον τουρισμό, τον οποίο τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Ωστόσο κανονικά θα επιβληθεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ σημαντική αύξηση θα υπάρξει και στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και των μοτοσικλετών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των τσιγάρων, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ ακριβών και φθηνών τσιγάρων.

Σε ό,τι αφορά τις έκτακτες εισφορές που θα επιβληθούν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής και ιδιοκτήτες ΙΧ, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγει στα εξής: πρόσθετο φόρο θα πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ΙΧ με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος άνω των 10 μέτρων.

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγούνται από το 2012 οι φοροαπαλλαγές σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για α΄ κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για α΄ κατοικία και μία σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν κατά περίπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015. Ωστόσο το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν τις εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Τις δαπάνες αυτές θα συνεχίσει να αναγνωρίζει η Εφορία με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ατομικό εισόδημα πάνω από το οποίο δεν θα αναγνωρίζονται οι προς έκπτωση δαπάνες θα διαμορφωθεί σε περίπου 30.000 ευρώ και το οικογενειακό σε 60.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχει εισήγηση το όριο πάνω από το οποίο δεν αναγνωρίζονται δαπάνες να αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που η οικογένεια προστατεύει πάνω από ένα τέκνο. Επίσης είναι πιθανόν, αν δεν βγαίνουν τα έσοδα, κάποιες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο, όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής, να καταργηθούν εντελώς.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΝΕΡΓΟΣ | 07/06/2011 15:49
  Κι αν το εισόδημα του ενός είναι το μοναδικό? Πχ αν κάποιος έμεινε άνεργος κι έχει μηδέν εισόδημα? Εστω ότι κάποιος έχει 31000 αλλά είναι το μοναδικό εισόδημα και πληρώνει και δάνειο και φροντιστήρια και ενοίκιο του παιδιού του.Να χάσει τις φοροαπαλλαγές? Και μια οικογένεια με 58000 να τις πάρει?(29000 29000)
  maria
  απάντηση00
   
   
  Εδώ κι εκεί | 06/06/2011 03:20
  Αγαπητέ Τσολιά! Δεν συγκρίνεις όμως όμοια πράγματα - η Νορβηγία είναι χώρα, εμείς ασκέρι! Άρα ο νοον νοήτω! Εκεί είναι χώρα με νόμους, και νομοταγείς πολίτες και πολιτικούς νομοταγείς, εμείς είμαστε άρπαξε να φας και κλέψε να'χεις. Η διαφορά βλέπεις μεγάλη. Εκεί παει φυλακή όποιος σκοτώσει, όποις κλέψει, εδώ αν έχεις γνωριμίες σου κάνουν μια παραγραφή αδικημάτων και συνεχίζεις. Δεν νομίζω να θες κι άλλα παραδείγματα!
  Mπουμπουλίνα και θέλω τα καράβια μου πίσω
  απάντηση72
   
   
  ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ! | 06/06/2011 03:15
  Καταργείται για δυο χρόνιαααααααααααα! Ε στα δυο χρόνια θα έχουν τακτοποιήσει τα δικά τους, της παρέας τους, της γκόμενας, του γκόμενου! ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ αργότερα και βλέπουμε! Εδώ Ασκέρι! Εδώ Ασκέρι! Ακούτε τον Ελεύθερο σταθμό Ασκερίου!
  Mπουμπουλίνα
  απάντηση42
   
   
  Παραπονεμενα λογια........ | 05/06/2011 20:20
  Αγαπητοι μου Ελληνες συμπατριωτες. Το καινουργιο φορολογικο νομοσχεδιο ειναι καλυτερο απο αυτο που ισχυει στον ολο το "πολιτισμενο" κοσμο. Πριν το κατακρινεται καντε μια συγκριση με το φορο που πολλοι φοροφυγαδες πληρωνουν στην Αγγλια. Αγαπητοι μου ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕς ΜΗΝ αφηνεται μερικους ΚΛΕΦΤΕς και δημαγωγους να σας καθοδηγουν. Αραγε οι Λαζοπουλοι,Παπαδακηδες,Αυτιαδες ειναι σημερα στις διαμαρτυριες στο Συνταγμα?
  Φωτης Τσιμπουκακης,Αμερικα
  απάντηση174
   
   
  ντροπη και αισχος | 05/06/2011 20:02
  ειναι ντροπη αυτο που γινεται, εκτος του οτι αποφασιζεται ειναι παρανομο και αντισυνταγματικο ,κοβουν επιτηδες το αφορολογητο ετσι ωστε να μην 'πιανει΄ κανεις ουτε τα βασικα τεκμηρια τα οποια και αυτα ειναι παρανομα συμφωνα με δικαστικη αποφαση....αυτο που γινεται ειναι αισχος,με κυβερνητικο φασισμο δεν λυνονται τα προβληματα.αυτη η κυβερνηση λες και εχει κηρυξει ανενδοτο στους ελληνες ενω παραλληλα για τα κλεμενα απο το 1980,τον υπερογκο δημοσιο τομεα και τους 2. εκ λαθρομεταναστες κανει οτι δεν ακουει....πραγματικα δεν εχουν λογικη ολα αυτα που γινονται....μας προκαλουν με δολο και εχθρα,παιζουν με την νοημοσυνη μας,φοβαμαι οτι θα εχουμε ασχημα γεγονοτα αργα η γρηγορα...η αργεντινη θα μοιαζει παιδικη χαρα μπροστα σε εμας....
  Ανώνυμος / η
  απάντηση912
   
   
  χμμ.. | 05/06/2011 14:12
  Ζω στην πιο "ευπορη" χωρα του κοσμου νορβηγια οταν λεει καποιος τις παροχες τα επιδοματα που απολαμβαναν οι ελληνες εργαζομενοι δημοσιο σε κοιτανε με μια τεραστια απορια,και κατι..το αφολογητο εδω ειναι 5000 ευρω,ο μεσος μισθος στην επισης πιο ακριβη χωρα του κοσμου ειναι περιπου 2000 ευρω μετα φορου τον μηνα.O voων νοειτω
  τσολιας
  απάντηση295
   
   
   
  Μείωση αφορολογήτου | 05/06/2011 09:14
  Γνωρίζετε ότι τα ποσά πού λαμβάνουν οι πρώην εργαζόμενοι της Ο.Α. και είναι πάνω από 20.000 ευρώ τόν χρόνο είναι αφορολόγητα ,αφού τα λαμβάνουν μέσω τού Ταμείου ανεργίαςκαι δηλώνονται στήν φορολογική δήλωση σαν επιδότηση ανέργων? Δεν φτάνει πού αυτοί οι τύποι παρασιτούσαν τόσα χρόνια είς βάρος όλων των Ελλήνων, δεν φτάνει πού κάθονται και παίρνουν τεράστια ποσά , δεν φτλανει πού οιπερισσότεροι δουλευουν και πέρνουν μάυρα, τούς έχουμε και αφορόγητους. Για υτό αυτή η χώρα θα πάει στόν διάολο και θ καταστραφεί. Ελπίζω αυτό το μυνημα να πάει εκεί πού πρέπει και να πληρώσουν και αναδρομικά αυτοί οι τύποι.
  dimiand
  απάντηση473
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-