«Θανατική καταδίκη» για τη ζώνη του ευρώ χαρακτήρισε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Ο ιταλός ευρωτραπεζίτης, επιπλέον, χαρακτήρισε «παραμύθια» τα περί ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης.

Μιλώντας στους Financial Times ο ιταλός ευρωτραπεζίτης χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για να υπογραμμίσει τις «δραματικές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις», που, όπως είπε, θα είχε για τη ζώνη του ευρώ η εφαρμογή σεναρίων συρρίκνωσης της ευρωζώνης.

«Οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι ο αντίκτυπος μιας αναδιάρθρωσης είναι ελεγχόμενος είναι εκείνοι που το Σεπτέμβριο του 2008 έλεγαν ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers είναι διαχειρίσιμη», τόνισε ο Σμάγκι και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να πουληήσει και επίσης διαθέτει τα μέσα για να μεταρρυθμίσει τα συστήματα φορολόγησης και δημοσίων δαπανών».

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2005, ο Μπίνι Σμάγκι θύμισε ότι η ΕΚΤ έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για τη χορήσηγη έκτακτης δανειακής βοήθειας. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών τα χρήματα αυτά θα χαθούν και το βάρος εν τέλει θα πέσει στους φορολογούμενους, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ιταλός ευρωτραπεζίτης σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ερωτηθείς αν οι ίδιες δραματικές επιπτώσεις που περιγράφει ισχύουν και σε περίπτωση μιας προγραμματισμένης και ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης, είπε με απόλυτο τρόπο ότι «η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση είναι ένα παραμύθι».

Δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών

Το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια για την ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες Ντε Γιάγκερ.

«To Eurogroup διερευνά την αναδιάταξη, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο στην Λευκωσία.

«Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της», συμπλήρωσε.

«Μία αναδιάταξη που θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» δεν θα είναι πια ήπια», σημείωσε.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται πρόκεται να συμφωνήσει σε νέα χρηματοδότησης της Ελλάδας αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και αν η έκθεση του Ταμείου είναι αρνητική.