Στο επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσουν οι αποδοχές στον δημόσιο τομέα μετά την περικοπή όλων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πλην των οικογενειακών βαρών, που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα θεσμοθετηθούν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου, των οποίων οι αποδοχές σήμερα υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες: μπορεί να χάσουν από το 20% ως το 40% των αποδοχών τους λόγω της κατάργησης ή της ενσωμάτωσης των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό, ενώ από 220 ως 440 ευρώ θα χάσουν ετησίως οι υπάλληλοι από την αναστολή καταβολής της ωρίμανσης. Τα ίδια ποσά θα απολέσουν από την απόφαση να καταβάλλουν ειδική εισφορά για τους ανέργους και από τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ. Αν στις απώλειες αυτές προστεθούν και οι μειώσεις των μισθών που επήλθαν μετά τα μέτρα που ελήφθησαν το 2010, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα σε μία διετία έχασαν από 25% ως 35% του συνόλου του εισοδήματός τους.

Επίσης, το νέο πακέτο μέτρων οδηγεί σε δραστικές περικοπές των υψηλών συντάξεων- άνω των 1.700 ευρώ-, αλλά και σε μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα καταιγίδα μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας που αφορά την κοινωνική πολιτική οδηγεί σε περικοπές ύψους 2,73 δισ. ευρώ το 2011 και συνολικά 6,5 δισ. ευρώ ως το 2015 από τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ