Για καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα άσκησε κριτική στις εξαγγελίες της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και τάχθηκε εκ νέου υπέρ του Μνημονίου, ζητώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Μιλώντας στην επιτροπή έρευνας και τεχνολογίας της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί στην αρχή του έτους.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, διόγκωσε το έλλειμμα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Παρατήρησε πως «τα σπρεντ ανέβηκαν, όταν το 2009 η κυβέρνηση πήγε στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ανέρχεται στο 12% και στο ερώτημα τι θα κάνει για αυτό, απαντήσαμε πως θα υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

«Πήγαμε γυρεύοντας. Από τότε αυξήθηκαν τα σπρεντ», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας. «Μπροστά στην χρεοκοπία, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο στην «τούρλα του Σαββάτου», με αποτέλεσμα αυτό να έχει ελλείψεις»

Από την άλλη, «οι φοροελαφρύνσεις που προτείνει η ΝΔ, θα αυξήσουν το έλλειμμα. Θέλει πολύ μεγάλη μελέτη ένα πρόγραμμα κυβερνητικό». Ούτε όμως και η αύξηση των φόρων ενδείκνυται: «Δεν σηκώνει άλλους φόρους η Ελλάδα. Και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει φόρους και πάρα πολύ μεγάλους». Αυτό που χρειάζεται, είναι πάταξη της φοροδιαφυγής, με δοκιμασμένες, επιστημονικές μεθόδους και όχι με πολιτική διαχείριση του προβλήματος.

«Η Πορτογαλία δεν έχει φοροδιαφυγή, γιατί έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους ορκωτούς ελεγκτές και τους έχουν ρίξει στη μάχη. Εδώ κάποιο λάθος έχουμε κάνει. Εδώ το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πληρώνει φόρο, ούτε ένα ευρώ και γι’ αυτό δεν μας φταίει το Μνημόνιο» σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υπεραμύνθηκε του Μνημονίου, λέγοντας πως δυνατότητες διατύπωσης εναλλακτικής οικονομικής πρότασης δεν υπάρχουν.

Με δεδομένο το μνημονιακό πλαίσιο, θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναταχθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, «ο δραστικός περιορισμός του οποίου ευθύνεται για το 1/3 της ύφεσης»:

«Πρέπει να πάμε στον Μπαρόζο και να πούμε πως χρειαζόμαστε γρήγορα ανάπτυξη. Έχουμε πέσει έξω στα έσοδα και κόβουμε δημόσιες επενδύσεις. Για κάθε μονάδα από εκεί, περικόπτεις το ΑΕΠ. Είναι επείγον να ζητήσουμε εμπροσθοβαρή χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά κι εμείς να παρουσιάσουμε ευπρεπή προγράμματα, γιατί το επιχείρημά τους είναι πως δεν έχουμε παρουσιάσει προγράμματα αξιοποίησης των κονδυλίων».

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις, με τις οποίες –όπως είπε – «μπορούμε να επαναγοράσουμε μέρος του χρέους πολύ φθηνά, κάτι που δείχνει ότι το νόμισμα των αποκρατικοποιήσεων έχει δύο όψεις και όχι μία».

«Δεν θεωρώ μικρή την κρατική περιουσία. Αν δεν αξιοποιηθεί τώρα, πότε θα αξιοποιηθεί; Δεν μπορεί, όμως, να γίνει καμία επένδυση, αν δεν καθορίσουμε χρήσεις γης. Πρέπει να έχουμε μία υπηρεσία που να βγάζει τα πάντα – όχι να τρέχει ο ενδιαφερόμενος, από την δασική υπηρεσία στην αρχαιολογική» σχολίασε.