«Οταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στο Συνέδριο του Economist και προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες μέτρα μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων, ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011. Εκανε λόγο για «παρεμβάσεις που δεν θα είναι εύκολες», αποκλείοντας τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, την αύξηση του ΦΠΑ και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα επόμενα 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο θα μειωθεί κατά 150.000 και προανήγγειλε πάγωμα προσλήψεων με ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενα χρόνο μετά την έναρξη της πορείας μας, αντί να έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο μπροστά μας τα ερωτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist το απόγευμα της Τετάρτης.

«Κινούμαστε σε ένα ρευστό και πολύπολοκο διεθνές περιβάλλον, πάμε αντίθετα στον άνεμο αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» είπε και σημείωσε ότι «το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με έναν δημόσιο τομέα που ειναι πολύ μεγάλος με βάση αυτά που προσφέρει στον πολίτη».

«Το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του συνειδητοποιεί τη δυσκολία του εγχειρήματος, το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρότζεκτ» σημείωσε και αναφέρθηκε στη δυσκολία να εφαρμοσθούν οι αλλαγές με δεδομένη την κατάσταση του δημοσίου τομέα.

Ωστόσο είπε ότι «η οικονομία αρχίζει να ανταποκρίνεται, είχαμε για πρώτη φορά αύξηση του ΑΕΠ από εννέα τρίμηνα μείωσης» και έκανε λόγο για «εξαρετικά ενθαρρυντική αύξηση των εξαγωγών» και μια «δειλή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης».

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις ασφυτικές πιέσεις της τρόικας για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «ο συνολικός αριθμός των εργζόμενων στο Δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 80.000 το 2010, ποσοστό 10% μέσα σε ένα χρόνο». Εκανε λόγο επίσης και για νέο εξορθολογισμό μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο.

Απαντώντας στην κριτική για καθυστέρηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σημείωσε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή η φιλοσοφία του νόμου που οδηγεί χωρίς πρόσθετες υπουργικές αποφάσεις στο άνοιγμα των επαγγελμάτων την 1η Ιουλίου.

«Οι έλληνες πολίτες το 2010 υπέστησαν θυσίες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν τις ονομαστικές του αποδοχές να μειώνονται κατά 15% και οι συνταξιούχοι κατά 10%» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν το πρόγραμμα σταματούσε στη μείωση των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων η λογική του θα ήταν κοντόφθαλμη.

«Οσα σας περιέγραψα δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, πρέπει να είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ υπάρχουν ζητήματα τα οποία «μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα και θα καλέσουμε τις επόμενες ημέρες τη ΝΔ σε διάλογο» σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες ζητούν μια ευρύτερη συμπαράταξη».

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για τις απολύσεις

«Αυτή η μείωση θα γίνει μέσα από το να μη προσλαμβάνει κανένας παρά ελάχιστο προσωπικό για τις αποχωρήσεις που έχει, θα γίνει μέσα από τη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα γίνει μέσα από μια προσπάθεια εθελούσιας αποχώρησης. Ομως, ταυτόχρονα, δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι όταν κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται Δημόσιοι Οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις. Είναι προφανές ότι δεν είναι αυτός ο στόχος μας αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτομάτων μετατάξεων όταν κλείνει ένας Οργανισμός, ή όταν συρρικνώνεται, ή όταν συγχωνεύεται δεν μπορεί πια να αποδώσει. Θα υπάρξει λοιπόν μια προσπάθεια αξιολόγησης, απορρόφησης του προσωπικού που χρειάζεται αλλά μόνο του προσωπικού το οποίο χρειάζεται. Και ταυτόχρονα με το Νέο Μισθολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, θα πάμε σε ένα πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στο Δημόσιο τομέα που καταργεί σημερινές ανισότητες, που φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα και ταυτοχρόνως ένα μισθολόγιο το οποίο επιβραβεύει την προσπάθεια και την παραγωγικότητα»