«Ποιος θα μπορούσε να γίνει νέος διευθυντής του ΔΝΤ;» τιτλοφορείται ρεπορτάζ του Κρίστιαν Τέεφς στο «Spiegel Online» στο οποίο γίνεται αναφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενο διάδοχο του Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε τη Δευτέρα (16/5) υπέρ ενός Ευρωπαίου στη θέση του διευθυντή του ΔΝΤ, εφόσον απαιτηθεί αλλαγή ηγεσίας στο Ταμείο. «Γνωρίζουμε ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς και τη θέση του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας» δήλωσε η Μέρκελ στο Βερολίνο. «Πιστεύω, ωστόσο, ότι στην τωρινή φάση η Ευρώπη διαθέτει καλούς υποψήφιους» πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, ο ειδικός επί δημοσιονομικών θεμάτων βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) Φρανκ Σέφλερ, αναφερόμενος σε πιθανό διάδοχο του Στρος-Καν δήλωσε στο «Spiegel Online»: «Ο Αξελ Βέμπερ θα ήταν καλός. Ανεξάρτητος, ευθύς και με πυξίδα την πολιτική τάξη».

Ο συντάκτης του «Spiegel Online» ωστόσο παρατηρεί ότι είναι αμφίβολο αν ο Βέμπερ, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Bundesbank δίνει διαλέξεις, έχει πιθανότητες αποδοχής από τη γερμανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι με την παραίτησή του από την υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.