Ως εξαιρετικά πιθανή αξιολογείται από παράγοντες των αγορών η πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με την τριμηνιαία σφυγμομέτρηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Οι 1263 ερωτηθέντες (οικονομολόγοι, χρηματιστές και επενδυτές) απάντησαν σε ποσοστό 85% ότι θεωρούν πιθανή τη στάση πληρωμών της Ελλάδας το προσεχές διάστημα, καθώς το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και τα χρήματα της δανειακής βοήθειας δεν αρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Το ποσοστό όσων προβλέπουν αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο και κατά 12 μονάδες από τον περασμένο Ιούνιο.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι η ραγδαία άνοδος των ασφαλίστρων κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ελληνικά CDS (τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στο κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) άγγιξαν για πρώτη φορά τις 1371 μονάδες βάσης στις 9 Μαΐου ενώ την ίδια μέρα τα ελληνικά ομόλογα διετούς διάρκειας έκλεισαν με επιτόκιο 25,6%.

Βέβαια η απαισιοδοξία των αγορών δεν εξαντλείται στην ελληνική περίπτωση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, Πορτογαλία και Ιρλανδία συγκεντρώνουν επίσης πολύ μεγάλες πιθανότητες πτώχευσης, ενδεχόμενο που προβλέπεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (59% για την Πορτογαλία και 55% για την Ιρλανδία).

Από την άλλη πλευρά, το 55% θεωρεί ότι η πολιτική που ακολουθεί η Αγκελα Μέρκελ «βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα», ενώ το 44% απάντησε ότι και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «ανταποκρίνεται στις προκλήσεις».

Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι παράγοντες των διεθνών αγορών χρήματος εκτιμούν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους της ευρωζώνης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα εντοπίζουν τη ρίζα των προβλημάτων στις ίδιες τις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που αδυνατούν να εφαρμόσουν τις «συνταγές σωτηρίας».