Αν κρίνουµε από τις πρώτες δηλώσεις του, ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο Βάιντµαν είναι η επάνοδος στην «οµαλή» νοµισµατική πολιτική. Τι σηµαίνει αυτό; Μα τι άλλο από την άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και µπορεί ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ να µην επιβεβαίωσε την περασµένη εβδοµάδα ότι επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι αγορές θεωρούν δεδοµένο ότι αυτό θα γίνει από τον Ιούλιο και µετά. «Το θέµα δεν είναι το “αν” αλλά το “πότε”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βάιντµαν την περασµένη ∆ευτέρα, στην επίσηµη τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του.

Ως τότε ο Βάιντµαν θα έχει τον χρόνο να προσαρµοστεί στα νέα του καθήκοντα, αν και η ως τώρα πορεία του δείχνει ότι από καιρό ήταν έτοιµος για τη θέση αυτή. «Χαϊδεµένο παιδί» της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Βάιντµαν διαδέχθηκε τον «πολύ» Αξελ Βέµπερ, ο οποίος προτίµησε να εγκαταλείψει τη Γερµανία για «προσωπικούς λόγους» και να πάει να διδάξει στο Σικάγο, ανατρέποντας τα δεδοµένα της διαδοχής στην ΕΚΤ και ανοίγοντας τον δρόµο στον ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Το ακαδηµαϊκό και επαγγελµατικό προφίλ του Βάιντµαν είναι αψεγάδιαστο και το µόνο που τον βαρύνει είναι η στενή σχέση του µε την καγκελάριο και το περιβάλλον της, γιατί µε αυτόν τον τρόπο χάνει πόντους σε αξιοπιστία και γίνεται ευάλωτος στην κατηγορία ότι δεν θα είναι ανεξάρτητος από τις επιταγές της κυβέρνησης, όπως απαιτεί ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη.

Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης επέκριναν πάντως την τοποθέτησή του στην κορυφή της Μπούντεσµπανκ µε το επιχείρηµα ότι στερείται ανεξαρτησίας, αφού τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει απόλυτα την τύχη του µε την κυρία Μέρκελ και την πολιτική της.

Εξ ου και ο χαρακτηρισµός «παιδί της Μέρκελ», που τον ακολουθούσε τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην καγκελαρία. Σήµερα όµως ελάχιστοι τοναποκαλούν έτσι, παρά το νεαρό της ηλικίας του και το ανάλογο παρουσιαστικό του.

Ανθρωποι που έχουν δουλέψει µαζί του κάνουν λόγογια έναν ήσυχοκαι συνεσταλµένο άνθρωπο, που διαθέτει ένα εξαιρετικό µυαλό, αλλά και την ικανότητα να ελίσσεται για να αποφεύγει τους σκοπέλους. Θεωρείται περισσότερο διπλωµάτης από τον προκάτοχό του και γι’ αυτόν τον λόγο θα είναι µάλλον απίθανο να δούµε δηµόσιες εκρήξεις, σαν αυτές στις οποίες µας είχε συνηθίσει ο Βέµπερ.

Ως βασικός οικονοµικός σύµβουλος της κυρίας Μέρκελ την τελευταία πενταετία, ο Βάιντµαν κατάφερε πέρυσι να την πείσει να µην εµµείνει στην απόφασή της να στηρίξει οικονοµικά την παραπαίουσα αυτοκινητοβιοµηχανία Opel, παρ’ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ της διατήρησης ενός σηµαντικού αριθµού θέσεων εργασίας. Καιβεβαίως _ για να έρθουµε στα δικά µας _ ο νέος διοικητήςτης Μπούντεσµπανκείχε από τη αρχή ταχθεί κατά της άµεσης χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα, όταν άρχισαν να µαζεύονται τα µαύρα σύννεφα πάνω από τη χώρα µας. Ο Βάιντµαν ήρθε τότε σε αντιπαράθεση µε τον περισσότερο ελαστικό σε αυτό το θέµα υπουργό Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε και αν κρίνουµε εκ του αποτελέσµατος… µάλλον έγινε το δικό του!

WHO IS WHO
ΗΛΙΚΙΑ

43 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ

Πανεπιστήμιο της Εξ-αν-Προβάνς και του Παρισιού και Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου έκανε τη διδακτορική διατριβή του υπό την εποπτεία του μονεταριστή καθηγητή Μάνφρεντ Νόιμαν.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εγγαμος, δύο παιδιά.

ΚΑΡΙΕΡΑ

Στα πρώτα του βήματα εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια έγινε γραμματέας στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία και κατόπιν πήγε στην Μπούντεσμπανκ, όπου ήταν επικεφαλής του τομέα της νομισματικής πολιτικής.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στην κεντρική τράπεζα της Γαλλίας (λογικό…), αλλά και στην κεντρική τράπεζα της Ρουάντας (εξωτικό!).

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

Ο μέντοράς του, καθηγητής Νόιμαν: «Θα είναι ένα κανονικό ευρωγεράκι!».

«Πάντσερ» ή γραφειοκράτης;

Ο καθηγητής Μάνφρεντ Νόιµαν είναι ο άνθρωπος που ξέρει τον Βάιντµαν πολύ καλά, αφού τον είχε µαθητή στο Πανεπιστήµιο της Βόννης όταν έκανε το διδακτορικό του. Από τότε έχουν περάσει βέβαια αρκετά χρόνια, αλλά τα βασικά στοι χεία του χαρακτήρα του δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. «∆εν είναι ένα γερµανικό τεθωρακισµένο» είχε δηλώσει προ καιρού ο καθηγητής στο Bloomberg, αναφερόµενος στην… κακή φήµη του µαθητή του.

«Μοιάζει περισσότερο µε έναν πολιτισµένο γάλλο δηµόσιο υπάλληλο, απόφοιτο των µεγάλων σχολών» προσέθεσε. «∆εν είναι όµως ήπιος, αλλά ξέρει τι θέλει και είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις».

Αντίθετη είναι η γνώµη παραγόντων της αγοράς, όπως της Barclays Capital, ο οποία σε πρόσφατο ενηµερωτικό σηµείωµά της αναφέρει:

«Οσον αφορά τη νοµισµατική πολιτική, θεωρούµε τον κ. Βάιντµαν λιγότερο δογµατικό από τον Βέµπερ και, κατά συνέπεια, κάπως λιγότερο αυστηρό και πιο πραγµατιστή από τον προκάτοχό του».

«Ο Βάιντµαν θα ακολουθήσει τα χνάρια του Βέµπερ» αντιτείνει ο Κάρστεν Μπρέζσκι, από την ING στις Βρυξέλλες. «Περιµένω να δείξει οµαδικό πνεύµα και το δύσκολο γι’ αυτόν θα είναι να συνεχίσει να υπηρετεί τη γερµανική κοινή γνώµη».

«Εχει τις δικές του απόψεις, αλλά δεν προσπαθεί να τις επιβάλει µε επιθετικό τρόπο» συµπληρώνει ο Μπερτ Ρύρουπ, ο οποίος έχει συνεργαστεί µαζί του στο συµβούλιο οικονοµικών εµπειρογνωµόνων.

«Από πλευράς πολιτικής βρίσκεται πολύ κοντά στον Βέµπερ. Είναι εντελώς προσανατολισµένος στη σταθερ ότητα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ