Αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο νέος επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Διώτης. Ήδη, οι αρμόδιες ομάδες εργασίας για την περιστολή της φοροδιαφυγής έχουν εντοπίσει 26 μεγάλες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων όπου οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θα ρίξουν τις επόμενες ημέρες το βάρος των ελέγχων. Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις που θα ελέγξει το επόμενο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ενδεικτικό των ελέγχων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Διώτης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στους απανταχου φοροφυγάδες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των συναφών εγκλημάτων αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση.

Ο ίδιος, επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος δεν είναι απλά ένα αίτημα ποινικού κολασμού του δράστη. Αποτελεί αίτημα απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που παρανομούν, απέναντι στους υπευθύνους της διαφθοράς και της σπατάλης στη χώρα μας.

Δράσεις ΣΔΟΕ μέσα στο 2011

– Έλεγχοι σε ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, καλλιτέχνες κ.λπ.)

Διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διακριβωθεί, κατά χρήση, εάν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα. Σύγκριση φορολογηθέντων εισοδημάτων με σύνολο αποκτηθείσας περιουσίας κινητής και ακίνητης. Αντικείμενο ελέγχου αποτελούν επαγγελματίες που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας έχουν υποπέσει σε παραβάσεις του Κ.Β.Σ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον εντοπιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί ξεπλύματος χρήματος.

– Έλεγχος «πόθεν έσχες» φυσικών προσώπων, που επιλέχτηκαν με βάση τα παρακάτω κριτήρια: Τη μη δήλωση, στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ολόκληρης ή μέρους της δαπάνης κτήσης ακινήτων. Τη μη δήλωση τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων στα επόμενα, από τη λήψη, έτη. Αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν τον τρόπο διαβίωσης του φυσικού προσώπου σε σχέση με το δηλούμενο εισόδημα.

– Έλεγχοι επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής

Διενέργεια ελέγχων σε επαγγελματικά σκάφη προκειμένου να διακριβωθεί αν χρησιμοποιούνται πραγματικά ως επαγγελματικά ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας (υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για λαθρεμπορία και επιβολή διοικητικών κυρώσεων).

Διενέργεια ελέγχων σε ιδιωτικά πλοία μικτά επαγγελματικά και αναψυχής με ελληνική ή ξένη σημαία, σε ιδιωτικά πλοία με ξένη σημαία ιδιοκτησίας off shore εταιρίας και σε ιδιωτικά πλοία με ελληνική σημαία, προκειμένου να διακριβωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η εφαρμογή του φορολογικού νόμου (δήλωση του σκάφους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος).

– Διασταυρώσεις στοιχείων

Διασταυρωτικοί έλεγχοι, κατόπιν επεξεργασίας των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, στους φερόμενους ως εκδότες και ως λήπτες φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να διακριβωθεί, η εικονικότητα ή μη των συναλλαγών τους. Επεξεργασία των κατασχεθέντων εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Επεξεργασία των κατασχεθέντων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων και ελεγκτικές επαληθεύσεις στα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων που αυτά αφορούν, προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν εκδοθεί και εάν έχουν καταχωρηθεί αντίστοιχα τα φορολογικά στοιχεία των εν λόγω συναλλαγών.

– Στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που επιλέγονται με κριτήρια όπως:

Το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.
Tο χαμηλό συντελεστή μικτού και καθαρού κέρδους.
Τις επαναλαμβανόμενες χρήσεις με εμφάνιση ζημίας.
Το υψηλό ποσό δαπανών.
Το μεγάλο πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. που δεν δικαιολογείται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
Το μικρό ποσοστό απόδοσης Φ.Π.Α.

– Έλεγχοι προμηθειών δημοσίου, στους τομείς υγείας, εξοπλισμών, καθώς και δημοσίων λειτουργών (γιατροί Ε.Σ.Υ.)

Έλεγχος επιχειρήσεων που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία με διάφορα είδη, προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν υπερτιμολόγηση αυτών με τη μέθοδο της τριγωνικής συναλλαγής, όπου συνήθως παρεμβάλλεται εξωχώρια εταιρία. Έλεγχος συμβάσεων προμηθειών εξοπλιστικών προγραμμάτων και έλεγχος αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

– Έλεγχοι σε επιχειρήσεις ψυχαγωγίας – εστίασης

Διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διακριβωθεί η έκδοση των προβλεπομένων φορολογικών στοιχείων. Στις περιπτώσεις διαπίστωσης σχετικών παραβάσεων συντάσσεται άμεσα έκθεση ελέγχου και εκδίδεται σχετική Α.Ε.Π. και εφόσον εμπίπτει στα αναφερόμενα στις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 του ν.2523/1997, όπως ισχύει σήμερα, υποβάλλεται άμεσα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπευθύνου και αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης για 48 ώρες.

– Έλεγχοι διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. (υγρά καύσιμα – καπνικά)

Διενέργεια ελέγχων σε πρατήρια υγρών καυσίμων και σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών με τη μέθοδο κλειστής αποθήκης, προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν τέλεση αδικημάτων λαθρεμπορίας ή φοροδιαφυγής.

Λήψη δειγμάτων υγρών καυσίμων για χημική ανάλυση προς διακρίβωση τυχόν νοθείας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί νοθεία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2960/01 περί λαθρεμπορίας, ήτοι κατάσχεση της παράνομης ποσότητας υγρού καυσίμου, ανακοίνωση της αξιόποινης πράξης της λαθρεμπορίας ενώπιον του εισαγγελέως και επιβολή σε βάρος των υπευθύνων πολλαπλού τέλους από το τριπλάσιο έως το πενταπλάσιο των δασμών κ.λπ. φόρων που αναλογούν στην κατασχεθείσα ποσότητα υγρού καυσίμου.

Διενέργεια ελέγχων σε κοντέινερς προκειμένου να διακριβωθεί η ύπαρξη καπνικών προϊόντων που δεν έχουν δηλωθεί για τελωνισμό.

– Έλεγχοι ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (offshore companies)

Εντοπισμός offshore εταιριών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα προκειμένου να διακριβωθεί ο πραγματικός δικαιούχος, ο τρόπος κτήσης και η καταβολή των προβλεπόμενων φόρων.

– Έλεγχοι για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας – Πνευματικά δικαιώματα, παραποιημένα προϊόντα

Συνεχείς έλεγχοι σε διάφορες αγορές για τον εντοπισμό προϊόντων απομίμησης, πειρατικών προϊόντων λογισμικού, ήχου-εικόνας. Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων προϊόντων, αυτά κατάσχονται και ο κάτοχος οδηγείται ενώπιον του Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία. Οι εν λόγω έλεγχοι θα συνεχισθούν με εντατικό ρυθμό, ούτως ώστε να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εικόνα της χώρας μας στον τομέα του ελέγχου, της πρόληψης και της καταστολής περιπτώσεων εμπορίας και χρήσης των παράνομων αυτών προϊόντων.

– Έλεγχοι για τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων που αναφέρονται σε επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις

Έλεγχος επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικά προγράμματα, προκειμένου να διακριβωθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης. Συγκεκριμένα θα ελεγχθεί η προέλευση των ιδίων κεφαλαίων και η τυχόν εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που αφορούν στην επένδυση.

– Έλεγχοι σε επιχειρήσεις κατασκευαστικού κλάδου και σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, την επισκευή και συντήρηση

Έλεγχος επιχειρήσεων κατασκευαστικού κλάδου προκειμένου να διακριβωθεί κυρίως η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Έλεγχος μεσιτικών γραφείων προκειμένου να διαπιστωθεί η έκδοση φορολογικών στοιχείων για τις ληφθείσες προμήθειες. Έλεγχος συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων μεγάλης αξίας προκειμένου να διακριβωθεί η προέλευση των κεφαλαίων αγοράς, καθώς και η πραγματική αξία πώλησης, καθόσον υπάρχουν στοιχεία προς τούτο.

– Έλεγχοι νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης φυσικών προσώπων

Τα νεοσυσταθέντα τμήματα «Καταπολέμησης της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και ελέγχου περιουσιακής κατάστασης φυσικών προσώπων», τα οποία δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν ήδη εστιάσει και με έμφαση στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη διερεύνηση υποθέσεων «πόθεν έσχες» και περιπτώσεων παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής φυσικών προσώπων και ιδιαίτερα ελεύθερων επαγγελματιών.

Επιχειρησιακές δράσεις 2011 2012 2013
Στοχευμένοι έλεγχοι 30.000 30.000 30.000
Επεξεργασίες κατασχεθέντων 1.500 1.500 1.500
Έλεγχοι διακίνησης και εμφανείς έλεγχοι 20.000 20.000 20.000