Δεύτερη κατά σειράν δεκαήμερη απεργία αποφάσισαν να κηρύξουν οι συνδικαλιστές των ΕΛΠΕ από την ερχόμενη Παρασκευή, διαφωνώντας με την αύξηση της παραγωγικότητας (χωρίς μείωση αμοιβών των 17,8 μισθών που απολαμβάνουν ετησίως) που τους προτείνει η διοίκηση στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η κινητοποίηση, που σχεδιάζεται και για τα τρία διυλιστήρια της εταιρείας στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί από τις 6/5 ως τις 16/5 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), καθώς οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποδεκτό για όλους αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, προανήγγειλε προσφυγή των ΕΛΠΕ στα δικαστήρια για να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική. «Η εταιρεία θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα των μετόχων και των καταναλωτών, κυρίως όμως θα προασπίσει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, διότι το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, Ευάγγελος Στράνης.

Στη διάρκεια της πρώτης δεκαήμερης απεργίας, τα ΕΛΠΕ διασφάλισαν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με καύσιμα, κάτι που θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να κάνουν και τώρα.

Η αντιπρόταση του Σωματείου στα Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρεται σε περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις μισθών χωρίς παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας και οδηγεί σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ σε επιβάρυνση περίπου 18%.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ εισπράττουν συνολικά 17,8 μισθούς το χρόνο με εργασία 197 ημερών κατ’έτος ενώ οι ανταγωνιστικές εταιρείες της Ευρώπης εργάζονται από 211 έως 244 ημέρες το χρόνο.

Η πρόταση της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ για την σύναψη νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα (από 38 που είναι σήμερα), πριμ παραγωγικότητας συνδεδεμένο με την απόδοση και αλλαγές στον τρόπο καταβολής του χρονοεπιδόματος και των αυτόματων αυξήσεων. «Η εταιρεία επιδιώκει, με βελτιωμένη πρόταση, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του μεγαλύτερου βιομηχανικού και εμπορικού ομίλου στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Στράνης.

Παραμένουν πάντως σε ισχύ στον Ομιλο οι υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας στη λειτουργία των μονάδων. Επίσης οι αποδοχές των εργαζομένων στις παραγωγικές και διοικητικές μονάδες του ομίλου, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται πάνω από αυτές σε χώρες όπως σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία. Όσο για την παραγωγικότητα των διϋλιστικών μονάδων των ΕΛ.ΠΕ., αυτές υστερούν από 30% – 60% συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες σε Γαλλία, Σκανδιναβία, Κάτω Χώρες, Ιβηρική.

Στον όμιλο καταγράφονται περίπου 100 παροχές, στις οποίες περιλαμβάνονται: επίδομα κυλικείου 200 ευρώ το χρόνο, πέραν της σχεδόν δωρεάν παροχής τροφής στις καντίνες του ομίλου, διαμονή 4 ημερών σε ξενοδοχεία 4 αστέρων μία φορά το χρόνο, πλήρης αποζημίωση κατά την αποχώρηση για συνταξιοδότηση και όχι 40% όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, πληρωμή υπερωριών 12% επιπλέον του νόμιμου, πληρωμή βρεφονηπιακών σταθμών και κατασκηνώσεων.

Τα ΕΛ.ΠΕ είναι ο τελευταίος εργασιακός χώρος στην Ελλάδα στον οποίο καταβάλλεται Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή αλλά με άλλη ονομασία, την στιγμή που η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20% και ο ανταγωνισμός στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος έχει οξυνθεί.

Κατά την πρώτη δεκαήμερη απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια τον Απρίλιο, το Σωματείο Εργαζομένων είχε προτάξει θέματα ασφάλειας της νέας μονάδας του ομίλου στη Θεσσαλονίκη.